Usled neočekivane situacije koja je zatekla ceo svet, mnogi od nas prešli su na rad od kuće. Iako je opcija rada od kuće mnogima spasila poslove, ovaj tip rada ima i svojih mana. Rad od kuće pomešao nam je slobodno i radno vreme, jer nam je životni prostor odjednom postao i kancelarija – i sve je na neki način postalo konfuzno. Nismo više sigurni kada je okej da se odjavimo sa posla, da li je sada potrebno da u svakom trenutku budemo dostupni, i kada se zapravo dešava naše slobodno vreme, koje nam je, bez obzira na sve, prekopotrebno. Onda kada nam se vremenska struktura na koju smo navikli poremeti, normalno je i da nam se pogled na stvari promeni – ali to ne znači da bi trebalo da usvojimo neke nove, nezdrave navike. U nastavku teksta pročitajte šta se promenilo otkako smo prešli na rad od kuće i kako da se organizujete u skladu sa ovim promenama.

Pomutila nam se granica između slobodnog i radnog vremena

Ovo je sasvim normalna pojava. Navikli ste da ustanete, spremite se, dođete na posao na vreme i izađete iz kancelarije nakon osam sati. Ipak, onda kada vam je kancelarija naprasno preseljena u krevet, vaš radni dan može početi čim otvorite oči, a može se završiti pa… ko zna kada. Čini vam se da ste opušteniji i da stižete sve, nije vam problem da odgovorite na mejl i uzimate pauzu tek onda kada morate ustati da biste jeli, ali sve ovo nakon nekoliko dana počinje da zamara. Želite da imate početak i kraj radnog dana, bez obzira na to što ne morate fizički da se pomerite iz svog doma. Zato, podesite alarm, namestite onih osam sati – i jednostavno sebi zadajte strukturu koje ćete se pridržavati.

Čini nam se da imamo višak vremena – i koristimo ga za dodatni rad umesto za druge aktivnosti

Prva stavka nastavlja se upravo na ovu. S obzirom na to da nemamo mnogo aktivnosti kojima bismo se mogli pozabaviti, nemamo opciju izlazaka ili treninga i većinu vremena provodimo u svojim domovima, čini nam se da mnogo vremena “gubimo”. A ako ne želimo da ga izgubimo, najbolje bi bilo da ga iskoristimo za rad. Ipak, u ovim situacijama treba da razumemo da dodatno slobodno vreme koje smo dobili možemo iskorisiti i za drugačije vrste rada na sebi, ali isto tako – nije greh da u njemu pomalo i uživamo. To što smo se generalno navikli na brzi ritam života do kraja napakovan aktivnostima, ne znači da je to jedini i ispravan način življenja.

Comments