Saživeli smo se sa idejom da je vreme novac, i brinemo se da ga slobodnim vremenom samo gubimo

Ovo je način razmišljanja bliži zapadnoj kulturi, koji je polako uspeo da dođe i do nas – zajedno sa opcijom da radimo od kuće i sarađujemo sa klijentima koji žive na drugom kraju sveta i vode se drugačijim vrednostima. Ipak, naše vreme ne meri se samo novcem, već i zadovoljstvom, ličnim rastom i osećajem ispunjenosti, i zato je podjednako vredno ono vreme koje posvećujemo novcu, i ono vreme koje posvećujemo drugim aspektima svog života.

Stalno smo online i čini nam se da se sve može/mora monetizovati

Otkako smo u izolaciji i globalnoj pandemiji, sve naše aktivnosti, pa tako i posao, dobile su svoj online život. Mi smo možda i nesvesno postali deo mreže kreiranog sadržaja na društvenim mrežama, koja nas zabavlja i uvlači sve dublje u sebe. Mnogi kreatori video sadržaja u okviru aplikacija kao što su TikTok ili Instagram, odjednom su dobili još veću preglednost i publiku, i samim tim uspeli da dostignu veliku popularnost. A gde je velika popularnost, tu je i monetizacija. Gledajući njih, i mi počinjemo da dobijamo osećaj da se sve može monetizovati, i počinjemo svaki svoj postupak da posmatramo kroz mogućnost zarade. Ali, to nije primenljivo u svim situacijama i poslovima, i trebalo bi dobro da promislimo svoj pogled na svet, i odlučimo šta bismo zaista mogli da pokušamo da monetizujemo, a u čemu bi trebalo da uživamo čisto i bez pritiska da od toga zarađujemo.

Više brinemo o svojim sposobnostima i susrećemo se sa imposter sindromom

Rad od kuće daje nam osećaj samoće i odvaja nas od kolektiva, i mi vremenom počinjemo da verujemo da smo zamenljivi i možda ne dovoljno dobri da bismo zadržali poziciju na kojoj se trenutno nalazimo. Samim tim, radimo više i napornije, a sve što uradimo i dalje nam se čini nedovoljno dobro. Dakle, pokušajte da udahnete duboko i porazmislite o svojoj vrednosti. Napišite podsetnik svojih obaveza i svojih mogućnosti, i znajte da radite onoliko koliko se od vas očekuje, da dajete svoj maksimum i da ste validan radnik svojoj firmi – i da je sve preko toga vaša dobra volja, a ne da to činite da biste se dokazali. Vrednujte sebe i verujte u sebe!

Naslovna fotografija: instagram.com/velvetdynasty

Jovana Pantić

Comments