Sve više i više žena danas se bori sa opadanjem kose, nezavisno od svojih godina, kvaliteta kose i tretmana kojima je podvrgavaju. Jedno od najčešćih pitanja u beauty industriji jeste kako učiniti kosu zdravom i sjajnom, naročito onda kada se borimo sa njenim stalnim istanjivanjem i suvim krajevima. Konstantno peglanje ili uvijanje kose, prečesto pranje i svakodnevni stres samo su neki od faktora koji dovode do preranog opadanja kose i pogađaju žene širom sveta.

Procesi u našem organizmu i emotivna stanja kroz koja prolazimo utiču na rast naše kose i njen kvalitet, isto kao što utiču na našu kožu i zdravstveno stanje. Kada prolazimo kroz teške trenutke ili se osećamo loše fizički, moguće je da se kao posledica javi opadanje kose. Stres je najčešći uzrok ovog problema, a kako se svet suočava sa pandemijom koja nas svakodnevno stavlja u brojne stresne situacije, sve više ljudi je pogođeno ovim problemom. Žene se nakon tridesete godine suočavaju sa gubitkom čak od 10% do 15% kose, dok do pedesete godine ta cifra dostiže čak 25%. Do sedamdesete godine izgubićete čak i do 50% kose, a kako je to proces koji je nemoguće izbeći, potrebno je preventivno reagovati kako bi šteta bila što manja.

Ishrana je takođe veoma značajna u ovoj situaciji, jer ako organizam ne dobija dovoljno hranljivih materija, brojni procesi u organizmu će se usporiti ili u potpunosti obustaviti, a ne samo rast kose. Problemi sa hormonima takođe igraju značajnu ulogu, a naročito izražen problem sa opadanjem mogu imati žene koje koriste pilule za kontracepciju. Ukoliko ih koristite neredovno ili često menjate tablete, može doći do hormonskih promena koje će se ispoljiti kroz niz simptoma, a opadanje kose je jedan od njih. Žene koje pate od lupusa ili Hašimoto bolesti takođe se veoma često susreću sa ovim problemom.

Comments