Jedva ste dočekali odmor, te preko potrebne dane bez posla. Želite da napunite baterije, a znate da vas ipak čeka ludilo. Gužva je svuda oko vas, pa vam se baš i ne čini da je odmor upravo počeo. Praznici jesu stresni upravo onoliko koliko su i divni, ali ipak se možete odmoriti i uživati. To im je i glavna svrha.

Planirajte vreme

Ako ne možete to da uradite u glavi, uzmite papir i olovku pa zapišite sve što želite da uradite tokom odmora. Ako vam se učini da je spisak predugačak, precrtajte neke stavke i umesto njih napišite spavanje, opuštanje, čitanje ili tako nešto. Planiranjem vremena izbeći ćete nervozu i moći ćete da se opustite. Verujem da planiranje slobodnog vremena mnogima nije definicija odmora, ali nema boljeg načina. Ipak, ne planirate nametnute, već odabrane obaveze, što i nije tako strašno, zar ne?

Posvetite se sebi

Na spisku koji ste upravo napravili, trebalo bi da se nađe vreme koje ćete posvetiti isključivo sebi. Bilo da vam prija kuvanje, pletenje, čitanje ili jednostavno ležanje u krevetu u pidžami ceo dan, verujte da ste zaslužili jedan takav dan. Nemojte se osećati sebično, ako vam se učini da bi trebalo da to vreme da provedete sa najbližima. Umorni i nervozni, nikome niste dobro društvo. Zato, posvetite se sebi i verujem da ćete biti raspoloženiji i spremni za druženje.

Šetajte se

Šetnja je obavezna. Svejedno je da li više volite sami da se šetate ili u društvu. Nemojte da vas hladno i tmurno vreme napolju obeshrabri i vrati u zatvorenu prostoriju. I stručnjaci se slažu da je šetnja jedan od najboljih načina da se oslobodite stresa. Pustite omiljenu muziku ili uhvatite voljenu osobu pod ruku, hodajte okićenim gradom i uživajte u zimskim mirisima.

Slika 1133 Kako se odmoriti za vreme odmora

Šetnja je uvek dobra odluka

Vežbajte

Niste baš oduševljeni ovim, je l’ da? Ali vežbanje ne mora da podrazumeva sate u teretani, na traci i svim onim čudnim spravama za koje nikad ne znate čemu tačno služe i kako se koriste. Uradite nekoliko laganih vežbica, zatim se istegnite i osećaćete se bolje. Lakše ćete sebi oprostiti i koje parče torte više, a nećete dobiti nervni slom kada posle praznika stanete na vagu i vidite tačno koliko ste se “opustili”.

Kupite sebi poklon

Verujem da ćete i vi poklanjati, ali i dobiti poklone od dragih osoba koji će vam značiti sami po sebi, ako ne već namenom i dobrim izborom. Ali, vi najbolje poznajte sebe, pa zato znate do čega vam je u tom trenutku najviše stalo, šta vam treba ili jednostavno šta biste želeli da imate. Ne mora to da bude nešto skupoceno ili specijalno, možda knjiga na kojoj ćete napisati posvetu, (sebi, jer knjiga bez posvete i nije neki poklon) ili kartu za balet, novi šal, rukavice. Neka sitnica biće dovoljna da vas podseti na to koliko ste bitni i fantastični.

Slika 295 Kako se odmoriti za vreme odmora

Obogatite kolekciju knjiga jednom posebnom

Spavajte dovojno

Ako želite da budete dobro raspoloženi, obavezno se naspavajte. Idite na žurke i ludujte do zore, ali se sutradan naspavajte. Sigurno ne želite da budete mrgud dok su svi oko vas nasmejani i veseli.

Slika 370 Kako se odmoriti za vreme odmora

Ne zaboravite da tokom odmora uživate sa voljenim bićem

Izvori fotografija: rothemcollection.com, raptisrarebooks.com, foxnews.com


Aleksandra Aleksić je pomalo izgubljena u vremenu i prostoru (naročito u prostoru), gubi stvari i zapinje za svoja stopala. Obožava mačke lutalice i čokoladne išlere. Kad poraste biće pisac.

Comments