Upoređuješ se sa drugima. Kako oni mogu i imaju, a ti ne? Ali, konkurencija nije baš jako zdrav motiv. Radije se okreni sebi i pronađi ono jedinstveno i samo tvoje, postavi svoju meru uspeha i zadovoljstva, umesto da koristiš tuđe, neadekvatne. 

Stalo ti je da se uklopiš i da zadovoljiš druge. Ne izražavaš svoje stavove i mišljenje, da ne bi nekog uvredila. Ako moraš da potiskuješ sebe da bi se uklopila i zadobila simpatije, ostaćeš prazna i nezadovoljna. Odbaci sve to i nastoj da ispuniš svoje želje i potrebe, na svoj način. Zauzmi se za sebe. 

Ne možeš da pustiš i oprostiš, ni sebi, ni drugima. To je velika blokada, koja može da ti uništi život. Otpuštanje i opraštanje su praktični alati, njima se ne služiš da bi bila bolja osoba, nego da bi se oslobodila, rasteretila i da bi mogla da nastaviš dalje, laka srca. Otpuštaj, opraštaj. Neka prošlost ostane u prošlosti, tako nema snagu da zarobljava tvoju sadašnjost. 

Ulažeš vreme i energiju u nebitne stvari. Pridaješ suviše pažnje društvenim mrežama, nerviraš se oko sitnica, ne možeš da se opustiš, ako prvo sve ne središ, opereš sudove, usisaš, obrišeš… Vreme je dragoceno. Pravo opuštanje nećeš naći na društvenim mrežama, nego kroz meditaciju, jogu, rad na sebi, sportske aktivnosti. Posla u kući uvek ima i dozvoljeno je povremeno ignorisati nered, jer imaš pametnija posla nego da samo nešto briskaš. 

Odlažeš ostvarivanje svojih ciljeva i snova. Prvo moraš da rešiš ovaj ili onaj problem, da bi mogla da se posvetiš onome što te zaista privlači. Ali, tako možeš celog života, jer problemi nikada neće prestati. Postavi prioritete. Tvoji snovi i ciljevi su važniji od tekućih problema. Razmisli o tome da li iznalaziš i privlačiš probleme, zato što se bojiš neuspeha (i vrati se na prvu stavku, pa sve pretresi ispočetka). 

Naslovna fotografija: instagram.com/danie.sierra

Brankica Milošević 

Comments