Znate kako se u nekom prostoru osećate smireno, ili inspirisano, ili vam nešto ne prija, osećate sputanost i razdražljivost? Uređenjem prostora tako da se postigne sklad, kako energetski, tako i estetski, da se lični pečat izrazi na umetnički način, a da prostor bude praktično i maksimalno iskorišćen, bave se dizajneri, arhitekte, Feng Šui praktičari, astrolozi, a i psiholozi sve više govore o stimulativnom ili umirujućem uticaju boja i oblika i atmosfere u kojoj živimo i radimo.

Inovativni Google je osmislio instalaciju od tri namenska prostora, Esencijalna, Vitalna i Transformativna soba, u kojima vašu interakciju sa prostorom meri instrument koji nosite na ruci kao narukvicu i koji je osmislio Google Hardware. Ova instalacija postavljena je u Spazio Maiocchi u Milanu, gde su u saradnji sa dizajnerima i univerzitetskim stručnjacima i danskim dizajnerskim studiom, osmišljene i opremljene tri sobe.

Gosti na ulazu stavljaju narukvice, koje prate neke merljive reakcije kao što su otkucaji srca i provodljivost kože, a zatim borave po pet minuta u svakoj sobi.

U Esencijalnoj sobi dominiraju zemljane boje, meko osvetljenje, umirujuće teksture. Nameštaj zaobljenih uglova i tamnih tonova stoji nasuprot centralne zidne tapiserije od vune, holandske vizuelne umetnice Claudy Jongstra.

Comments