Štreber. U suštini loš izraz za nekoliko vrsta čudaka. Nekad davno, negde s kraja sedamdesetih, tokom osamdesetih i početkom devedesetih, tinejdžerske komedije prenose nasleđe zapleta u kome se na ovaj ili onaj način pojavljuju društveno neprilagođeni klinci. To su oni “naočarci”, spetljani i smotani što su pametniji od ostale dece ili bar posvećeniji obrazovanju. Od hipika, preko pankera, do šminkera, svi preziru trapave i povučene štrebere i štreberke.

Ali s početkom 21. veka svet se menja. Bubuljičavi genijalci i njihove Ružne Beti osvajaju svet. Menjaju svet, prave sve te divne spravice i programe koje koristite. U stopu ih prate štreberke koje u praktičnom smislu ostvaruju jednakost polova. Veliki broj igara, programa, naučnih projekata ostvaruju dame koje znaju znanje.

Evo jednog primera kako je izvesna štreberka koja se potpisuje kao Salainen isprosila dragog jednostavnim i efektnim poklonom.

salainen1 Kako to rade štreberke

Počinje vrlo jednostavno, kutijom

salainen2 Kako to rade štreberke

Od papira se pravi ukras za poklopac

salainen3 Kako to rade štreberke

Malo popularne kulture računarskih igara

salainen4 Kako to rade štreberke

Naravno, izabranik njenog srca rekao je - da!

Dakle, drage dame, ne morate da završite nuklearnu fiziku, da doktorirate nešto iz računarskih tehnologija ili da se pretvorite u štreberku, ali možete da naučite nešto o incijativi i svetu koji se menja. Umesto da kukate na dečke koji stalno bulje u igrice, upotrebite kulturu koja se plete oko njih i pokrenite se – danas!

Izvor fotografija: Salainen.tumblr.com


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments