Da li radite na nekoj poziciji, a sanjate o drugoj? Da li je vaš posao privremen i želite da napredujete? Važno je da izrazite svoje želje i jasno postavite ciljeve. Ukoliko se na vreme koncentrišete na karijeru koju želite, željeno mesto će vam pre biti dostupno.

Ljudi zadovoljni svojim poslom, bolje ga obavljaju, srećniji su i zadovoljniji, a pored ličnog napretka, napreduje i firma.

Ovo stvara uzajamno korisne odnose gde je vaš šef zadovoljan vašim učinkom i zarad uspeha firme, shvatiće da je vaše unapređenje logična stvar.

Dakle, budite hrabri i zacrtajte ciljeve koliko god da su oni veliki. Razgovarajte sa stručnim licem o svojim planovima da biste se uverili kolike su šanse da se ostvare. Pitajte za unapređenje, ko zna kakav ćete odgovor dobiti.

171 Kako tražiti unapređenje?

Priprema pre intervjua

Treba se dokazivati u svakom trenutku, pa i pre zvaničnog intervjua. Na putu do uspeha dolaze u obzir, a nekada se i najviše gledaju sitnice. Budite spremni da iskažete svoje planove i ne libite se da tražite unapređenje, naravno ukoliko imate čime da pokrijete svoje zahteve.

Daj sve od sebe za vreme intervjua 

Iznesite sve moguće argumente, sve što vam pada na pamet. Nije vreme za ćutanje, neka reči izlaze same od sebe i nadovezujte se na različite sfere. Govorite o potencijalu, ličnom, ali i firme i gde vidite perspektivu. Neka dijalog sa nadređenim bude prijatan i bez konflikta. Samo čista razmena mišljenja. Pokušajte da na osnovu informacija koje dobijate nekako shvatite da li uopšte postoji šansa za unapređenje.

Strast je nešto što mora da se oseti dok pričate o poslu kojim se bavite. Prepozna se čovek zaista zainteresovan za posao kojim se bavi.

Najbolje bi bilo predložiti ideju rečenicom: “Iako volim ono što radim, zainteresovan sam za učenje i za preuzimanje veće odgovornosti. Verujem da bi bilo sjajno kada bih dobio šansu da pokažem šta znam”.

254 Kako tražiti unapređenje?

Reaguj i posle intervjua

Zahvalite se nadređenom što vas je saslušao i odvojio vreme. Zamolite ga da podrobnije razmisli i uverite ga da ste spremni da preuzmete rizik na sebe. Uostalom, vreme će pokazati koliko vredite.


Violeta Stojanović

Comments