Pre nekoliko dana prijateljici sam objašnjavala svoje ideje i planove koje bih volela da uradim. Ona me je sa negodovanjem gledala i posavetovala da budem realnija jer su, kako ona misli, male mogućnosti da ostvarim to što želim.

Ovo mi je stvorilo jaku želju da razumem zašto je nama toliko bitno da budemo realni? Da li je to neki naš način razmišljanja da budemo sigurni u realizaciju svojih ideja?

U ovom razmišljanju odmah sam se setila “Alise u zemlji čuda” (Alice in Wonderland) u verziji Tima Bartona (Tima Burton). Na početku filma tata joj objašnjava da ako želi da joj se desi nešto fantastično, drugačije, zanimljivije, mora jako da veruje u to. I tako je Alisa, još pre doručka, svakog dana verovala u devet neverovatnih stvari. Meni je ova ideja potpuno fantastična, verovati u neverovatno. Kako drugačije učiniti da vam život bude neverovatan ako ne verujete da je to moguće?

Slika 150 Kako uspešno da radite ono što volite?

Uživajte u svojoj različitosti

Veoma dobar primer koliko je važno da verujete u svoje ideje jeste iskustvo braće Rajt (The Wright brothers). Kako napraviti mašinu u kojoj čovek može da leti ako ne verujete svim srcem u to? Zamislite samo koliki su bili njihovi izazovi. Ko je do tada video da čovek može da leti? Međutim, to njih nije zaustavilo. Oni nisu odustali zato što to drugima nije izgledalo realno. Ne znam da li ste znali, ali pre nego što su braća Rajt konstruisali prvi avion koji je zaista poleteo sa posadom, NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je organizovala veliki projekat sa istim ciljem. Angažovali su najbolje inženjere, imali su savršene uslove, novac koji je bio potreban, kompletnu podršku države i nisu ništa uradili. Dva brata, farmera koji nisu imala ništa od ovoga uspeli su. Oni su jednostavno imali jaku želju u koju su potpuno verovali.

Ono što sve velike pronalazače povezuje jeste njihova apsolutna vera u svoje ideje i uporan, naporan rad.

“Voditi se idejom da uvek treba biti realan je najbrži pun ka osrednjosti.” – Vil Smit (Will Smith)

Ono što je menjalo čovečanstvo na bolje jesu bile ideje da svet može da bude bolji. Dok ne verujete u nešto ono se neće desiti. Međutim, ako mislite da treba da radite ono što je realno, onda nećete verovati da je moguće biti drugačiji.

Naravno, svaka promena je truckav put sa dosta prepreka. Svi istraživači su bili avanturisti zato što su verovali da su njihove prepreke izazovi koje treba doživeti, a ne traumatične situacije od kojih se treba osigurati. Osnova je u načinu na koji gledate na stvari.

Slika 234 Kako uspešno da radite ono što volite?

Verujte u neverovatno

U suštini, istina je da smo svi mi različiti i da svako od nas ima svoj put da uradi ono u šta veruje. I ovo jeste najvažniji izazov za svakog od nas. Pronaći ideju u koju verujete celim svojim bićem. U početku verovatno ćete jedino vi verovati u mogućnost pozitivnog ishoda, dok će većina to prihvatati kao gubljenje vremena ili totalnu ludost. Nemojte da odustajete od onoga što želite samo zato što ne znate kako to da ostvarite. Pokušajte sve što pomislite da bi moglo da funksioniše. Eksperimentišite, ovo jeste način na koji su otkriveni mnogi čuveni pronalasci. Biće dana kada ćete se osećati potpuno fantastično. Sve će imati smisao, bićete zadovoljni, želećete to da podelite sa svima. Naravno, biće dana kada ćete se osećati tužno, usamljeno, zaglavljeno u svojim pokušajima. U ovoj fazi je vrlo važno da ne odustajete.

Mnogi se slažu sa idejom da je jedina razlika između gubitnika i pobednika u tome da li ste odustali ili ne. U trenucima zaglavljenosti između želja i mogućnosti možda je dobro da napravite malu pauzu i vidite kako su to neki drugi ljudi u svojim iskustvima rešavali. Džoan K. Roling (Joanne K. Rowling) misli da je polovinu svog dosadašnjeg života provela zaglavljena u ne baš lakom balansiranju između ambicija koje je ona imala za sebe i onih koje su drugi imali za nju. Ona je iz svojih poraza naučila da ima snagu da kreira promene u koje veruje. Smatra da kao i sa pričama, tako i sa životom nije važno koliko su dugi, nego da li su dobri.

Ražmišljanja o tome koliko smo realni često nas potpuno pokolebaju u našim planovima. Činjenica da se nešto dešava masovnije ili češće ne čini ga više istinom. Ono što vi tražite jeste vaša istina. Na kraju, kada ostvarite svoju neverovatnu ideju, osećaćete se apsolutno fantastično. Naučićete kako da na uspešan način radite ono što volite. Verujte u svoju različitost – ona će vam pomoći da pravite promene koje će vaš život učiniti neverovatnim iskustvom. Ne brinite da li ste realni, inspirišite sebe da budete kreativni i uporni. Onog trenutka kada to ostvarite, niko ne može da vam kaže da ste nerealni.  Pronađite svoj način da vaše neverovatno učinite realnim.

Vežba br. 12 – Kako da postignete ono što ste isplanirali

Vizaulizacija je veoma korisna tehnika jer jača vaše mentalne sposobnosti. Ako želite da nešto postignete, onda je dobro da to što češće i detaljnije zamišljate. Na primer, želite sebi da organizujete naredni dan. Uveče, pre nego što zaspite, zamislite veoma detaljno sve što želite da uradite u toku sledećeg dana. Gledajte to u svojoj glavi kao neki kratak film. Uzmite sada i podelite taj film na nekoliko fotografija. Svaka treba da predstavlja vas kako radite to što želite. Vidite sebe kako zadovoljno ustajete u vreme koje ste isplanirali, potpuno odmorni i dobro raspoloženi. Sada zamislite sledeću situaciju koju ste planirali jasno definišući kako se vi osećate. Ovako izdelite ceo dan. Potrudite se da svaku situaciju ponaosob doživite. Sutradan, kada se probudite, pokušajte na brzinu da ponovite sve to dok još zatvorenih očiju ležite u krevetu. Za ovu vežbu vam je potrebno pet minuta, a može u mnogome da utiče na vaš ceo dan. Pokušajte, veoma je zabavno.


Maja Selaković voli da se izražava kroz slike, čini joj se da se stvari tako doživljavaju intuitivnije i da je komunikacija smislenija. Ljubav prema vizuelnim umetnostima provela ju je kroz fotografiju, advertising, televiziju i film.

Comments