Kanski filmski festival 2024. donosi selekciju kvalitetnih ostvarenja slavnih režisera, a biće održan od 14. do 25. maja. Dva trijumfalna filma sa prošlogodišnjeg festivala — Anatomy of a Fall (dobitnik Zlatne palme) i The Zone of Interest (dobitnik Grand Prix), osvojili su nominacije za Oskara za najbolji film. Festival je već najavio da će žiri takmičenja 2024. predvoditi Greta Gerwig – nominovana za najbolji adaptirani scenario na dodeli Oskara za film Barbie.

Ostaje da se vidi da li Kan može da nadmaši prošlogodišnji izbor tri kandidata za Oskara za najbolji film, ali može se reći da će festival 2024. ponovo privući pažnju Holivuda, a samim tim i cele planete. Predstavljamo vam pojedine naslove od kojih se najviše očekuje.

Kanski filmski festival 2024: Najišečivaniji filmovi

Parthenope (Paolo Sorrentino)

Italijanski maestro obnavlja mit o osnivanju svog rodnog grada, Napulja, pretvarajući legendarnu sirenu Parthenopu u ženu rođenu 1950-ih. Nekada regularan u Kanu, Sorentino nije krasio Kroazetu još od filma Youth 2015. godine. Režiser opisuje film, u kom igra Gary Oldman, kao „ženski ep“. Novost u produkciji Sorrentina je modna kuća Saint Laurent, koja je ove godine glavna u Kanu, sa tri naslova na takmičenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TheIndustry (@theindustry_co)

Kinds of Kindness (Yorgos Lanthimos)

Lantimos se vraća na Kroazetu sa novim filmom u kom igraju Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe i Margaret Qualley. Prošle godine je osvojio Zlatnog lava u Veneciji za Poor Things, uoči četiri osvojena Oskara. Kinds of Kindness je zamišljen kao triptih. Jedna priča prati čoveka bez izbora koji pokušava da preuzme kontrolu nad sopstvenim životom; druga policajca koji je uznemiren što se njegova žena koja je nestala na moru vratila i izgleda kao druga osoba; kao i ženu koja je rešena da pronađe nekoga sa posebnim sposobnostima, kome je suđeno da postane čudesni duhovni vođa.

Megalopolis (Francis Ford Coppola)

Megalopolis je usredsređen na posledice i rekonstrukciju Njujorka nakon katastrofe koja je uništila grad i izbrisala njegovu urbanu infrastrukturu. Usred ovog haosa je arhitekta koji namerava da se izbori sa izgledima da obnovi Njujork kao utopiju, nakon razorne prirodne katastrofe. Coppola je scenarista i režiser ovog filma, a igraju Adam Driver, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf.The Shrouds
(David Cronenberg)

Predstojeći film majstora horora Davida Cronenberga ima impresivnu glumačku postavu: tu su Vincent Cassel, Diane Kruger, Guy Pearce i Sandrine Holt. Cassel će igrati inovativnog biznismena i ožalošćenog udovca, koji pravi novi uređaj za povezivanje sa mrtvima. Ovaj uređaj instaliran je na najsavremenijem groblju, iako kontroverzno groblje omogućava njemu i njegovim klijentima da gledaju kako se njihova određena voljena osoba razgrađuje u realnom vremenu. Revolucionarni izum je na ivici da se probije na tržište, kad nekoliko grobova biva vandalizovano i skoro uništeno, što će ga naterati da preispita svoj posao, brak i vernost sećanju na svoju pokojnu ženu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brent Lambert (@feelguide)

Oh, Canada (Paul Schrader)

Čuveni kanadsko-američki levičarski dokumentarista Leonard bio je jedan od šezdeset hiljada onih koji su izbegli regrutaciju i koji su pobegli u Kanadu da bi izbegli služenje u Vijetnamu. U svojim kasnim sedamdesetim, Fife umire od raka u Montrealu i pristao je na poslednji intervju u kojem je odlučan da konačno otkrije sve svoje tajne, da demitologizuje svoj mitologizovani život. Vodeće uloge tumače Uma Thurman, Jacob Elordi i Richard Gere.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Cinegogue (@thecinegogue)

Horizon: An American Saga (Kevin Costner)

Vestern u Costnerovoj režiji biće objavljen u dva dela, a u Kanu će biti prikazan van takmičarskog programa. Ep je višestruka hronika koja pokriva širenje i naseljavanje američkog Zapada u građanskom ratu. Pored samog Costnera, u filmu igraju Sienna Miller, Sam Worthington, Jena Malone, Owen Crow Shoe. Obuhvaćajući četiri godine Američkog građanskog rata, od 1861. do 1865, Costnerova ambiciozna bioskopska avantura odvešće publiku na emocionalno putovanje, doživljeno kroz sočivo porodica, prijatelja i neprijatelja koji pokušavaju da otkriju šta je to zaista znače Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte i ovo: Svi grešimo: Ovo su loši filmovi odličnih režisera

Naslovna fotografija: instagram.com/megalopolisfilm

Božica Luković

Comments