Ovo je skromni doprinos kategorizaciji i proučavanju određenih skupina koje čine socijalni milje našega grada. Autor je zarad jasnijih razgraničenja i preciznijih opisa, izvršio vulgarnu generalizaciju osobina i navika pripadnika pojedinih karakternih grupa. Naravno, u realnosti čistih predstavnika ovih karaktera ima jako malo, najčešće dele neke osobine sa drugim karakterima. Ali to neće predstavljati prepreku da većinu raje iz beogradskog vidokruga, prema preovlađujućim karakteristikama svrstamo u jednu od dole opisanih grupa.
Svaka sličnost sa ljudima koje poznajete je namerna. Pre nego što počnemo sa nabrajanjem, da naglasimo da autor nije želeo nikoga da uvredi i da je štivo zamišljeno isključivo kao sadržaj zabavnog karaktera, sa tendencijom kritičkog preispitivanja nekih modernih pojava u našem društvu. Da počnemo:

HOMO SERBICUS

Veoma brojna kategorija. Muškarac sa nivoom testosterona gorile iz Konga u sezoni parenja. Uglavnom ulaže premalo u svoje obrazovanje, a previše u veličinu bicepsa. Njegova božanstva su drugari iz kraja, otadžbina i lake žene. Stepen njegove tolerancije prema različitostima na izrazito je niskom nivou. O gej populaciji ima malo lošije mišljenje nego što je imao Gebels. Rome smatra škartom, Hrvate vatikanskim čmarovima, Albance nepismenim jajarama, Bošnjake poturčenim bubašvabama, Slovence ljigavim švabama, Grke ciganima, Jevreje bezdušnim pijavicama, Amerikance retardima a Engleze incestoidnim pijancima. Rusi i Rumuni u njegovim očima uživaju najbolji status. Mrzi ateiste i žene sa dva prezimena. Vozi isključivo nemačke automobile, uglavnom Golf ili Pasat. Na unutrašnjem retrovizoru ima brojanicu, a ispred brzinomera sličice svetaca. Kad ga neko pretiče, on u inat daje gas, psuje i preti, iako nigde ne žuri. Kad psi laju na njegov auto, pokušava da ih odalami vratima. O njegovom zdravlju bolje bi brinuo najveći neprijatelj nego on sam. Navike u ishrani su mu katastrofalne. Jede isključivo meso i pomalo povrća. Aperitiv pije posle jela, a digestiv pre. Voće jede posle obilnog ručka. Ribu smatra smećem i često kaže ’’Ne jedem ništa bez ušiju’’, ili ’’ne jedem ništa što k…c nije napravio, hohohoho’’. Izreka mu je ’’Jebeš čoveka bez sto kila’’.

Karakterologija beogradskog asfalta1 Karakterologija beogradskog asfalta

 

Dok govori viče. Preglasno se smeje, glasno hrče dok spava. Neumeren je u slavljima. Svadbe, rođenja i krštenja njegova su pozornica. Napije se najmanje jednom u dve nedelje. Često je pasionirani pušač, a kad ga pitate zašto ne prestane, on odgovara: ’’Zašto kad uživam, hoho.’’ Do 50-te je vitalan, posle je invalid. Pobije se najmanje jednom godišnje, na splavu ili na semaforu. U šetnji prestoničkim štraftama najlakše ćete ga prepoznati po načinu na koji telefonira. Naime, kada razgovara mobilnim, lakat mu je u visini temena glave. U prijateljstvu je odan, u braku košmaran. Prema ženama se odnosi bez elementarnog uvažavanja, a kad ga pitate zašto, odgovara ’’Vole ološi kad ih maltretiraš, hoho’’. Smatra da ženama treba ustavom zabraniti da voze. Smerno obučene žene komantariše : ’’Vidi ovu frigidnu’’, a oskudno obučenim dobacuje iz kola. Muškarce koji se depiliraju smatra pederima, a one koji idu u solarijum poderčinama. Svako deljenje zajedničkog prostora sa dole opisanim pripadnicima grupe ’’neoliberalni taliban’’, neminovno dovodi do nanošenja teških telesnih povreda, uz povike: ’’Jebo li te Soroš, nabijem te na k…’’ Nisu skloni vezama sa ’’princezama’’, međusobno se preziru. Sa ’’mukicama’’ su potpuno kompatibilni i čine idealan par. Devojke svoje braće smatraju zmijama, a sestrinog dečka ljigavom šlihtarom. Ponosni su na svoje maljave grudi, po kojima se često glade ispod majice dok ćaskaju sa drugarima na ćošku, mada su im omiljene zone za drapanje ipak međunožje i područje pupka. Od garderobe cene crne majice uz telo, kožne jakne i harmonikaške cipele crne boje sa pletenom šarom.Rekoh, rasprostranjeni su. Vitalna grupa stanovništva, sa zdravom reprodukcijom i tradicionalno prisutna na svim položajima društvene lestvice. Međutim, autoru je najviše njihovih predstavnika poznato među ministrima i taksistima.