SLATKOREČIVAC

Neumorni predator , ženski satrap. Svaka beogradska generacija iznedri po desetak takvih tipova. Mnogi među njima, nadaleko su proneli slavu ovog grada. Prototip muškarca na kojeg majke upozoravaju svoje kćeri, počev od dvanaeste godine. Prva takva lekcija iz roditeljskog doma nastaje kada se na nekom filmu pojavi jedan takav mangup, a devojčurak gledajući ga na ekranu po prvi put oseti ono što je čini ženom. Majka to nepogrešivo primeti i kroz zube procedi : ’’Ološ! Beži sine od takvih k’o đavo od krsta!’’ Takvo savetovanje se nastavlja narednih godina. Na žalost brižnih majki, koje im to govore iz iskustva, njihove kćeri, do svoje tridesete godine, barem tri puta završe u mreži slatkorečivca…To je lep, zgodan, situiran i obrazovan muškarac. Govori nekoliko jezika, izuzetno cenjen na poslu i u društvu, rođen kao vođa čopora.Hoda kao paun, kapci su mu napola spušteni, ima blaziran pogled koji ga nepogrešivo odaje i koji se nasleđuje po muškoj liniji. Sedi kao bavarski grof sa kraja 19-og veka, prekrštenih nogu, prave kičme i pomalo uštogljeno. U emotivnom životu glumi ranjivost i setu. Čak i najsamosvesnije među ženama, iz flerta sa njim izlaze razoružane i poražene.

Karakterologija beogradskog asfalta8 Karakterologija beogradskog asfalta

 

Njegova reč ne ostavlja utisak jedino na žene bez libida. Bije ga glas da je zao prema lepšem polu, ali ga žene i pored toga, zbog svog urođenog biološkog mazohizma, obožavaju. On je ili oženjen ili u dugogodišnjoj srećnoj vezi. Majstor u lažima. Na svako pitanje ima unapred pripremljen odgovor, a na svaku situaciju oprobanu reakciju. Stalno je okružen ženama svih uzrasta i svima obećava da će se uskoro razvesti i posvetiti samo njima. Izlazi i ponaša se kao momak. Ženu i decu pominje samo u muškom društvu. Pogotovo je koban za princočekalice. Ostavlja ih redovno u suzama, majstorski glumeći patnju, rečenicom ’’Zaslužuješ boljeg’’, ’’Nisi ti u pitanju nego ja, itd.’’ Nezdravi odnosi koje svaka princočekalica ima sa svojim drugaricama, puni pakosti, zavisti i zlobe, savršen su teren za ovog dušmanina ženskih duša. Vešto balansirajući njihovom zlobom, slatkorečivac neretko postiže da sve drugarice iz društva završe u njegovom zagrljaju. To poji njegov beskrajni ego, a i dotičnih dama, koje su ubeđene da su zavele momka poželjnog od strane svoje najbolje drugarice. Kada shvate da su nasamarene, princočekalice teše jedna drugu i smišljaju osvetu, dok slatkorečivac svoju pobedu prepričava drugarima, koji se oduševljeno kikoću u lokalnoj kafani.

Izvor fotografija: unsplash.com


Milan Stanišić je beskompromisni kritičar sistema, analitičar beznađa, hroničar pohlepe, baštinik sarkazma, pasionirani ljubitelj hiperbole kao stilske figure, hedonista, lenčuga levantinskog tipa, fotograf, bibliofil, nautičar i na kraju pravnik.