Hot topics

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

1/2

Posledice globalnog zagrevanja su već vidljive, a u poslednje vreme se mnogo govori i piše o tome da modna industrija pravi oko deset procenata ukupne emisije gasova (karbonskog otiska) – zato je trend na modnim pistama karbonska neutralnost.

Tokom Njujorške nedelje mode, Gabriela Hearst je priredila prvu potpuno karbon-neutralnu reviju, a malo kasnije je Guccijeva matična kompanija Kering objavila da ovaj luksuzni konglomerat planira da postane karbon-neutralan u okviru svog poslovanja i lanca snabdevanja. To znači da će se Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Brioni, Alexander McQueen i mnoga druga imena iz oblasti mode, kožne galanterije, nakita i satova, uskoro tome pridružiti.

Borba za smanjenje karbonskog otiska na dnevnom nivou za svakog pojedinca znači manje vožnje automobilom (korišćenje gradskog prevoza, vožnja biciklom), sađenje zelenila i drveća (koje CO2 pretvara u kiseonik), a isto važi i za velike modne kompanije.

Planirajući modne kolekcije za sezonu proleće/leto 2020, Gucci u nastojanju da postigne nulti karbonski otisak sprovodi kompenzaciju emisije ugljenika, odnosno, podržava donacijama udruženja i organizacije koje rade na sadnji drveća i očuvanju šuma. Takođe, Gucci radi na smanjenju ukupne emisije, uglavnom preispitujući i prilagođavajući svoj pristup proizvodnji i distribuciji. Planovi kompanije Kering deluju veoma ozbiljno, ali trenutno je slogan “karbonska neutralnost” diskutabilan.

Suštniski, postizanje karbonske neutralnosti ne znači da neko prestaje da proizvodi ugljenik – to znači da taj neko svoja delovanja usmerava na kompenzaciju i da podržava dobre stvari, da bi nadoknadio i neutralisao negativne efekte. Rešenje bi naravno bilo da se prestane sa pravljenjem štete, ali za velike kompanije i brendove to je teško izvodljivo.

Editors choice