Kao što je jedan od direktora Guccija, Marco Bizzarri, rekao je za Njujork Tajms: “Jedini način da imamo nultu emisiju, jeste da prekinemo svoje poslovanje.” Konzumeristička jednačina postavljena je ovako – umesto da prestanu da prodaju, velike kompanije počinju da kupuju, kako bi potrošači takođe nastavili da kupuju.

Biće zanimljivo posmatrati kako će se kampanja nultog karbonskog otiska probijati kroz modnu industriju – manji dizajnerski brenodvi nisu u poziciji da ulažu novac u kompenzaciju štete učinjene emitovanjem gasova u atmosferu, kao što to čine luksuzni konglomerati, poput Keringa. Koliko će trebati ostalim velikim kompanijama da slede primer i učine dodatne napore na smanjenju karbonskog otiska, odnosno, na neutralisanju pričinjene štete. Pojedinačno gledano, čak ni velike kompanije same ne doprinose previše proizvodnji ugljenika, kao modna industrija ukupno. Ali, uključivanje pojedinih kompanija podstiče ostale – neko mora da počne. Tako su se Keringu pridružile i kompanije kao što je H&M, Gap, Levi’s, Target, obećavajući da će do 2050. postići karbonsku neutralnost.

Održivost, međutim, ne izgleda kao da ima sjajnu perspektivu – modna industrija mora da se prilagođava i pritom ulaže ogromne resurse i napore u revije i modne spektakle, koji traju najduže tridesetak minuta. Tu su pozivnice i besplatne ulaznice, kao i realna odeća koja se pojavljuje na reviji, kao i stotine ljudi koji se voze (automobilima) do mesta održavanja revije. I to ne samo u velikim modnim centrima, kao što su Milano, Pariz, London i Njujork – Fashion Week se stalno negde organizuje i održava.

Promotivne kampanje velikih imena uključuju krstarenja i posete odmaralištima, a proteklih nekoliko godina dobar deo industrije Chanel, Louis Vuitton i Dior putovao je svuda od Havane do Rio de Žaneira, od Marakeša do Kjota… Modeli, urednici, dizajneri, uticajne ličnosti, kupci i redovni zaposleni u modnoj industriji, postali su džetseteri, sviđalo se to njima ili ne. Ako bi hteli da zasita utiču na smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida, mogli bi da jahte zamene jedrilicama – to bi prilično pomoglo (a Kering bi uštedeo na isplati putnih troškova svojih gostiju i zaposlenih).

Naslovna fotografija: instagram.com/gucci

Brankica Milošević

Comments