Žene i muškarci koji žive sami često to odražavaju u uređenju enterijera, pa se prostor posmatra kao tipično ženski/muški. Onda dođe period kada odluče da žive sa osobom suprotnog pola, pa pokušaji da se stvori rodno-neutralan prostor često nisu uspešni i odišu bezličnom atmosferom. Da bi vaš dom “zaživeo” i da svi koji vam dođu u posetu mogu da osete toplinu istog, iskoristite neke od ovih saveta za kreiranje i dizajn kuće ili stana.

Paleta boja

To da je roze karakteristično za ženski stil, a plavo za muški polako prestaje da bude pravilo u modnom svetu. Isto važi i za enterijer. Što se tiče boje zidova, izaberite onu koja odgovara vašem karakteru. Ako ste smirenije prirode, upotrebite one neutralne, poput sive, braon, bež… Možete ostaviti i tri strane zida u beloj boji, a četvrtu da upotpunite nekom od pomenutih nijansi. Za one koji žele šik izgled svog doma, možete odabrati kombinaciju živih boja poput zelene, narandžaste, crvene. Dodajte zanimljivi komad nameštaja u boji koja neće preterano odudarati. Izaberite onu koju obe strane najviše vole i uverite se da su boje komplementarne jedna drugoj.

Odgovarajući nameštaj

Izaberite nameštaj koji je udoban i ne previše dekorativan, jer granica između dobrog ukusa i kiča ponekad je veoma mala. Izbegavajte izrezbarene i teške komade, a upotrebite one koji nisu previše glomazni.

Slika 1.14 Ključ za dizajniranje rodno neutralnog prostora

Elegantno i sa ukusom

Slika 2.13 Ključ za dizajniranje rodno neutralnog prostora

Mozaik opuštajućih tonova

Mislite i na tkanine

Dezeni tkanine su veoma važni u ovom slučaju. Nemojte koristiti one tradicionalne koje odišu samo muškim ili ženskim senzibilitetom, poput velikih cvetnih prekrivača. Iskoristite mnoštvo različitih tekstura i oblika. Neka to budu prugasti dezeni umesto neutralnog obrasca. Tmurnu sivu razvedrite zlatnim ili roze nijansama. Savet: pomešajte prave linije sa mekim i zaobljenim oblicima.

Prozori i zavese

Ključna reč: jednostavnost. Zaboravite na teške i bujne zavese, već se opredelite za neku smireniju varijantu. Venecijaneri i roletne su takođe dobar izbor.

Slika 3.9 Ključ za dizajniranje rodno neutralnog prostora

Umirujuće nijanse za miran san

Dekor

Nemojte previše brinuti o tome da svaka stvar bude savršena. Vaša kuća nije izlog. Kada je reč o dekorativnim detaljima, poželjni su različiti stilovi, oblici i teksture. Ovo je prilika da osvežite kućne prostorije bez straha da ispraznite novčanik, jer se ramovi za slike, vaze i slični dekorativni ukrasi mogu naći po pristupačnim cenama. Zabavite se prilikom izbora ovih detalja. Oživite prostor kombinacijom muškog i ženskog akcenta tako što ćete dekorativne kutije spojiti sa kolekcijom makete aviona, na primer. Neka svaka osoba u kući izabere poneki dekorativni pribor kojim bi želela da upotpuni prostor.

Slika 4.7 Ključ za dizajniranje rodno neutralnog prostora

Dve su ključne stvari: bilans i kompromis

Ljudi retko žele da žive u preterano ženstvenom prostoru i obrnuto. Razlike u uređenju muškaraca i žena uvek će postojati. Zato, budite spremni na kompromis. Uz pomoć ovih saveta možete učiniti vaš životni prostor rodno-neutralnim i podjednako udobnim i elegantnim za  muškarca i ženu. Upotrebite maštu i kreativnost. Neka vas ove ideje inspirušu da svom domu date lični pečat.

Izvori fotografija: potterybarn.com


Aleksandra Miletić studira političke nauke, najveća ljubav joj je porodica koja je motiviše… Okružena je pozitivnim ljudima, i sama je takva, uvek spremna na zabavu i druženje. Volela bi da upozna različite kulture i civilizacije.

Comments