Nekada smo bili pod turskom vlašću, a danas smo im najomiljeniji turisti. Uzimali smo recepte jedni od drugih i oblikovali tradicionalnu gastronomsku riznicu. Međutim, Istanbul je i te kako ostao jedinstven po pitanju ukusa. Meštani hranu ne doživljavaju samo kao puko zadovoljavanje želuca, već im je način života. Prvo na šta pomislite kada čujete Turska, sigurno je kebab. Zapravo, ponudiće vam mnogo više od toga.

138 Klopajmo na ulici: čulom ukusa kroz Istanbul

Kebab – tradicionalno jagnjeći ražnjić (mada se pravi od svih vrsta mesa) u lepinji, kojom je prekriven tokom pečenja, kako bi poprimila sve sokove.

Najpre, tu je riba u velikoj količini. Mali dragulji mora, servirani u fišecima, su niko drugi do pržene girice hamasi – tako jednostavne, a tako ukusne. Odlična užina u bilo koje doba dana su midye dolma, blago skuvane dagnje, punjene proprženim pirindžem i začinskim biljem. Jedu se prelivene limunovim sokom. Prodavac će ih očistiti i servirati za vas, pa se nećete uprljati, a platićete deset komada samo €1 (euro). Međutim, pravi ”must do” u ovom gradu je balık ekmek (balık = riba, ekmek = hleb), pečena ili grilovana riba u velikom parčetu hleba, koju najbolje da konzumirate dok plovite brodom, jer je sveža i spremaju je upravo pred vama.

227 Klopajmo na ulici: čulom ukusa kroz Istanbul

Grad okružuju dva mora, pa se pripremite na jedenje tona ribe.

Comments