Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Da, istina je. Videćete irvase, a sa sobom u povratku verovatno poneti i neki komad sušenog jelena. Legenda o Deda Mrazu jedna je od retkih koje preživljavaju vekovima, u svim krajevima sveta. Verovali ili ne u priču o belobradom dekici sa dalekog severa koji sankama sa irvasima obilazi zemaljsku kuglu i ispunjava želje iz dečijih pisama, boravak u njegovom selu Rovanijemiju (Rovaniemi) pokazaće vam da je ova legenda i te kako živa i stvarna. Znatiželjni posetioci obavezno moraju boraviti u tradicionalnim šatorima, u kojima je toliko toplo da će i pored spoljašnje temperature od trideset stepeni ispod nule, neprimetno uživati u degustaciji laponskih specijaliteta.

1 picnik Klopajmo na ulici: Kod Deda Mraza u gostima

Ova tzv. ''Vrata Laponije'' udaljena su svega dve hiljade kilometara od Severnog pola

Svoju su hranu prilagodili upravo prirodi koja ih okružuje. Oduvek su bili dobri pecaroši i lovci. Sušeno meso losa je vekovima prisutno na trpezi, kako zbog surovosti uslova u kojima malo šta opstaje, tako i zbog onemogućenog konstantnog dostavljanja hrane kamionima. Bobice su jedino dostupno voće tokom cele godine, koje se služi uz glavno jelo i uz desert. Začine skoro da uopšte ne koriste, sem soli. Najpoznatije jelo, koje možete svugde naručiti, jeste jelen sa krompirom i džemom od bobica. Zvuči jednostavno, ali je upravo nešto što svetskoj gastronomiji sve više nedostaje. Ipak, poslednjih godina i ova kuhinja je “evoluirala”, pa ćete tako sresti dosta lokalnih lanaca brze hrane sa hamburgerima od divljači. Po svemu sudeći hrana je ukusna, sa jakom aromom, sirovim i rustičnim serviranjem u drvenim posudama. Negde se porcija naplaćuje u zavisnosti od toga koliko ste novca spremni da date, a ne veličine.

2 picnik3 Klopajmo na ulici: Kod Deda Mraza u gostima

Iako Finci laponsku kuhinju smatraju egzotičnom, njen uticaj na domaću je neosporan

Meštani znaju da uživaju u pikanterijama, ali su u jelu umereni i vode računa da hrana bude lagana i zdrava. Zbog toga su masnoće životinjskog porekla iz tradicionalnih jela zamenili biljnim, a dodali sastojke poput brašna od borove kore sa lekovitim svojstvima. Kako jedu dosta žitarica (raž, ječam, zob) jedno od jela koje su sami oblikovali je u vidu mokasine sa tankom koricom od raži punjenom pirinčem, koja se jede premazana puterom. Laponski sir je originalno proizveden baš na ovom području. Servira se sa još jednim od specijaliteta – džemom od šumskih bobica nalik zlatnim malinama. Zovu ga ”cičeći sir” (squeaky cheese) zbog zvuka koji proizvodi prilikom gnječenja. Od ribe su najpopularnije haringe, ukiseljene i poslužene sa sosom od kisele pavlake, ali je na trpezi jednako nezaobilazan i losos.

3 picnik Klopajmo na ulici: Kod Deda Mraza u gostima

Tradicionalne drvene posude iz kojih se nekada jelo

Budući da Finska spada u svetski vrh u potrošnji kafe, jasno je da im je od pića omiljena crna kafa s mlekom. Kako regija zahvata prostore Finske, Norveške, Švedske, ali i Rusije – upravo je pod uticajem poslednje stvorena vrsta finske vodke koskenkorva koja se pije hladna s mineralnom vodom (kossuvissy). Sa istih prostora prisvojili su i riblju pitu karjalanpiirakat koja se jede u celoj Finskoj. Za desert biraju biskvite ili testo sa kremom od čokolade, jagoda, borovnica i naročito ananasa. Ni to nije jakog ukusa, kako je krem dosta blag samo sa dve, tri kapi arome. Vole i crni slatkiš ili salmiakki, sa čijim ukusom imaju i pomenutu domaću vodku, koja podseća na Negro bombone, mada ne toliko ukusne. Simpatično je što farbaju zube, pa im usta budu kao da su jeli zemlju.

4 picnik Klopajmo na ulici: Kod Deda Mraza u gostima

Ruska vodka i divljač uz preliv od, naravno, šumskih bobica

Ovo jedinstveno iskustvo koštaće vas pravo malo bogatstvo, pa ukoliko se odlučite da posetite Laponiju u budućnosti i ako se u srcu i dalje osećate poput deteta, možete poslati pismo sa željom Deda Mrazu na adresu: Santa Claus, Main Post Office, FI-96930 Arctic.


Katarina Mihajlović skoro pa mlada novinarka iz Beograda, sa novosadskim naglaskom. Obožava duge šetnje, uživa u putovanjima i redovan je posetilac restorana, o kojima rado piše na svom blogu Gli esperienze di un assaggiatore. Uz to je i gurman, ali za sada, oprobavajući samo tuđe specijalitete.

Editors choice