Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.

Susedna i prijateljska nam zemlja Rumunija prilično je neistražena kad se u obzir uzmu naše navike i predrasude. Rumuniju pamtimo uglavnom kao siromašnu zemlju iz koje se nešto švercuje, jal’ benzin jal’ Ukrajinke i Moldavke. Međutim, Rumunija je velika zemlja bogate tradicije i prelepe prirode.

romania1 Klopajmo na ulici: Na ručku kod Drakule

Predivna zemlja sa lepim starim zamkovima

Sa kuvarske tačke gledišta zanimljivo je da su nam veoma bliski po pitanju ukusa, pa ćete uglavnom naći popriličan broj “srpskih” recepata koje su nam Turci ostavili u amanet. U tom smislu rumunska kuhinja je srodna i mađarskoj (posebno u Transilvaniji koja je nekad bila deo Mađarske). Ali osim tzv. otomanske i kontinentalne kuhinje, Rumuni su sačuvali ono drevno, ono prastaro, ukus koji su voleli Dačani i Rimljani (po kojima su i dobili ime). Premda vam toplo preporučujem da napravite bar produženi vikend u Rumuniji, nećete se prevariti kad su posredi dobra klopa i rakija (od piva probajte Ursus), evo kako ćete duh starih Rimljana i dačanskih plemena doneti na trpezu.

bulz Klopajmo na ulici: Na ručku kod Drakule

Možete ih pržiti ili grilovati

Bulz de mamaliga (Loptice od palente)

250 g palente
1 1/2 l vode
1 kašičica soli
ovčiji sir

Mnoga rumunska jela za osnovu imaju palentu. Prže je, mešaju u slano i slatko, jedu je uz sarmu, a evo i – pune sirom. Rimljani su za to zaslužni, jer su doneli običaj da se od žitarica pravi kaša, pa tako i kukuruzna kaša – palenta. Napravite palentu da bude srednje tvrda. Ne sme da bude sasvim tečna, ali ni sasvim stvrdnuta da se kruni. Napravite loptice veličine omanje jabuke i napunite ih mladim ovčijim sirom ili kajmakom. Rumuni imaju fe-no-me-nalan ovčiji sir, posebno onaj koji nazivaju brandza (brânză) ili brindza, vlaški sir. Naći ćete ovaj sir i kod Slovaka ili koristite ovčiju fetu (namerno napominjem ovčija feta jer se često u prodavnicama kravlji sir podvaljuje kao feta). Elem, kad ste napunili loptice sirom, pržite ih (najbolje je na otvorenom plamenu) i kad su zlatnosmeđe spolja, a sir istopljen, pravi je trenutak da se ovo predjelo posluži.

tara Klopajmo na ulici: Na ručku kod Drakule

Piletinu s estragonom možete poslužiti uz rezance ili palentu

Pui cu tarhon (Piletina sa estragonom)

1 osrednje pile
1 kašika masti
1 luk
4-5 paradajza
1/2 kašičica brašna
estragon (zovu ga i taragon ili zmajska trava)
sol

Raščerečite pile i komade pržite na masti dok ne požute. Dodajte sitno seckani luk i brašno. Kad luk počne da žuti, dodajte malo vode (3-4 kašike), mleveni paradajz (najbolja je kaša od 4-5 svežih), so i estragon. Premda zvuči egzotično, estragon ili taragon je začin koji možete naći u prodavnicama, koristi se najviše uz meso zbog specifičnog mirisa i ukusa. Pokrijte i krčkajte. Kad je meso gotovo, stavite ga u rernu da se zapeče u rerni 15-20 minuta. Poslužite uz široke rezance.

papan Klopajmo na ulici: Na ručku kod Drakule

Još jedan recept iz zaveštanja starih Rimljana

Papanași prajiti (Pržena papica)

250 g krem-sira
2 jajeta
3 kašike brašna
2 kašike masti
so
slatka pavlaka
šećer u prahu

Za ovaj recept neophodan je mladi, neslani krem-sir. Rumuni koriste sir koji nazivaju urdă. Pravi se od surutke i veoma je nežan, te kremast. Možete koristiti švapski sir ili kakav drugi sir koji biste koristili za čizkejk. Žumanca pomešajte sa sirom. Dodajte brašno, so i umućena belanca. Kašikom oblikujte duguljaste i tanke valjuške. Uvaljajte ih u brašno i pržite u vreloj masti. Posuti šećerom u prahu i poslužiti uz pavlaku i slatko od višanja.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments