Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/3

Sa jedne strane, grad crkava i tvrđava, a sa druge, kriminala. Dnevna masa stanovnika i turista na ulicama odaje utisak da su gužve ne samo obeležje živosti, već i haosa. Što je i logično za treći po veličini grad u Italiji. Može se slobodno reći da su meštani opsednuti svojom kuhinjom. Postavite im obično pitanje o sosu koji pravi njihova mama i pričaće vam sat i po vremena, sa sve entuzijazmom i gestikulacijom. Stanovnici Napulja vole da jedu napolju, a kako je uz hranu uvek išla i dobra pesma, nezaobilazne su lokalne kancone koje odzvanjaju u večerima pod mesečinom i čuju se daleko, daleko širom sveta.

Izjutra, izlozi pekara puni su velikih i mekih krofni za samo 0.50€. Ne stižete ni da uzmete kafu, slistili ste je u tri zalogaja. Želite još? Zato prelazimo na male prstenove od testa, zvane taralli. Posute šećerom ili začinjene biberom i semenkama, meštanima omiljene. Ukusno pecivo možemo dalje samo nabrajati. Zeppole nalik princes krofnama, babà izuvijano pecivo natopljeno rumom, a tek sfogliatelle. Miris cimeta kojim plene poznaje se na kilometre u vazduhu.

23 Klopajmo na ulici: Napulj – limunćelo i gradska vreva

U vreme Uskrsa na trpezi su prisutne pastiera, dok se uoči Božića spremaju struffoli, raznobojno ukrašeno pecivo preliveno medom

Na kioscima, u kafeima ili pokretnim štandovima, gde god da se okrenete nailazićete na hranu, jer je ona veliki deo njihove kulture. U ponudi su sendviči sa sirom i šunkom, ne baš onom iz Parme, ali ništa manje dobrom, kao i tradicionalne arancini, pržene loptice od rižota punjene mocarelom. A tek miris jutarnje kafe, mmm. Priprema se na tradicionalan način, u dvostrukoj džezvi cuccumella, preteči aparata za espreso. Dok, ako ste baš žedni, prava stvar je upravo limoncelo.

36 Klopajmo na ulici: Napulj – limunćelo i gradska vreva

Interesantno je da cappuccino piju veoma zaslađen, što nije uobičajeno u ostalim delovima Italije

Editors choice