Tu je još jedna Martinova knjiga, koju možemo da shvatimo kao uvod u GOT dešavanja “Svet leda i vatre”. Mnooogo lepa knjiga, za gledanje i čitanje, ilustrovana maltene kao enciklopedija, a zanimljiva kao, pa, kao Martinove knjige. Na knjizi su osim Martina radili i njegovi verni saradnici E. M. Garsija i Linda Antonson, osnivači sajte “Westeros.org”, stvarajući obimnu istoriju Sedam kraljevstava kojia prethodi događajima u seriji.

I naravno, još jedna, poslednja Martinova knjiga, takođe pisana i ilustrovana u enciklopedijskom stilu, “Vatra i krv” koja nam kazuje istoriju belokosih zmajrođenih – Targarjeni, od svitanja do sumraka (iako su vajtvokersi ušetali tek posle). Od Egona osvajača koji je osmislio Gvozdeni presto, preko pokoljenja Targarjena, do događaja koji su ih gotovo obrisali sa scene prestonih igara.

Najviše će vam pomoći da se oporavite od tuge i beznađa koje je u vama izazvalo opadanje i propast gejmoftronskog ne carstva, nego stvaralaštva (koje se u seriji spustilo na standardni komercijalni nivo), ako otkrijete novi svet, a najbolje od epske fantastike vam, osim Tolkina, nudi i Robert Džordan, u svom serijalu “Točak vremena”. Obrnite točak (23 knjige, sa oko standardnih tristotiniak stanica) i izlečićete se zauvek od svake depresije izazvane krajevima omiljenih serija i razočaranjima koja ti krajevi donose. Ali, steći ćete glad za epskom fantastikom, koja će tražiti da je zadovoljite. I otkrićete još mnogo serija, filmova i knjiga u kojima ćete se gubiti i nalaziti. I dalje vam zavidim.

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Aleksina Đorđević

Comments