Dragi ljubitelji knjiga, umetnosti i mode, ovo je pravi članak za vas.

Predstaviću vam dve odlične knjige koje govore o istoriji francuske mode i umetnosti. Iza ovih knjiga stoji prestižna izdavačka kuća Asulin (Assouline Publishing). Ova izdavačka kuća, čije je sedište u Njujorku, bavi se objavljivanjem luksuznih knjiga o modi, dizajnu, umetnosti, arhitekturi i putovanjima. Ono što je karakteristično za knjige iza kojih stoji Asulin izdavačka kuća, jeste da knjige obiluju ilustracijom pri čemu su fotografije koje se nalaze u knjigama veoma kvalitetne.

slika1.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Izgled omota knjige “Francuski stil”

Knjiga “Francuski stil”, čija je autorka Berenis Vila Baudri (Bérénice Vila Baudry), govori o francuskoj istoriji koja obiluje umetnicima, intelektualcima, misliocima, pronalazačima i muzičkim i televizijskim legendama. Od Abe Pjera (Abbé Pierre), preko Brižit Bardo (Brigitte Bardo) i Iv Sen Lorana (Yves Saint Laurent) pa sve do Zidana (Zidane) koji su ostavili, a neki od njih još uvek ostavljaju velik i značajan trag za sobom. “Francuski stil” će vas zainteresovati, jer će vas na potpuno drugačiji način od onog sa kojim ste se susretali, uvesti u priču o filozofskim i književnim ličnostima iz prosvetiteljstva i egzistencijalizma. Zanimljive su i činjenice o ljudskim pravima, gastronomskim užicima, kao i o pojavi bikinija. Dinamične fotografije visoke mode, naučnih dostignuća i pop kulture prikazuju francuski stil i sofisticiranost koju ova nacija poseduje.

slika2.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Delovi u knjizi o kraljevstvu i parfemima

slika3.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Harmonika-instrument karakterističan za francusku muzičku kulturu

Knjiga “Pariz dvadesetih i Kiki sa Monparnasa”, čiji je autor Ksavijer Žirar (Xavier Girard) govori o Kiki, devojci skromnog porekla sa Monparnasa, dela Pariza na levoj obali Sene. Ona je svojom lepotom opčinila mnoge umetnike i postala je muza Mana Reja (Man Ray), Kislinga (Kisling), Koldera (Calder) i mnogih drugih umetnika. Bila je muza kako onih umetnika koji su živeli u Parizu tokom zlatnih dvadesetih, tako i onih širom sveta. Mnogim revolucionarnim piscima, umetnicima i boemima Kiki, kraljica Monparnasa, bila je nit koja ih povezuje. Kiki je bila model, glumica, kabare izvođač i umetnica. Svaka fotografija u ovoj knjizi prati priču o ovaj fascinantnoj, lepoj i zavodljivoj ženi koja je bila inspiracija mnogim umetnicima i piscima. Ernest Hemingvej (Ernest Hemingway) je rekao da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa Kiki i da je uživao u njenoj lepoti. On je smatrao da je Kiki dominirala erom Monparnasa više nego što je to činila kraljica Viktorija tokom viktorijanske ere.

slika4.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Fotografija enterijera jednog od otmenih francuskih hotela

slika5.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Delovi u knjizi o baletu i visokim potpeticama

Interesantna je činjenica da je Kiki, model i kraljica kabarea, pozirala i našem čuvenom slikaru Savi Šumanoviću.

slika6.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Izgled omota knjige “Pariz dvadesetih i Kiki sa Monparnasa”

slika7.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Deo o plesu

slika8.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Deo o pariskim kafeima

slika9.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Fotografije slavne Kiki

slika10.jpg Knjige o istoriji francuske mode i umetnosti

Knjiga obiluje kako ilustracijama, tako i zanimljivim citatima

Knjige iza kojih stoji Asulin izdavačka kuća fantastične su, interesantne i obiluju ilustracijom. Blagovremeno ću vas obaveštavati o novim interesantnim knjigama i predlagati vam iste. Do tada, uživajte u knjigama “Francuski stil” i “Pariz dvadesetih i Kiki sa Monparnasa”.


Aleksandra Grujić– Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu.

Comments