Kada su u pitanju knjige o kojima se priča na meniju je Mario Vargas Ljosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2010-oj godini sada sa dve nove knjige u izdanju Lagune.

Dugo najavljivana serija knjiga nobelovca Marija Vargasa Ljose (1936.) počela je da izlazi na srpskom jeziku u Laguninim izdanjima, koja je upravo objavila “Pohvalu pomajci“, u prevodu Branka Anđića. Ovaj roman o ljubavi i požudi, prema oceni kritičara “Vašington posta“, uteraće rumenilo u obraze čak i najtvrdokornijim pohotljivcima. A izasla je i još jedna knjiga ovog autora. Njegove knjige odlikuju se jačinom i neobičnim stilom pisanja kao i odabirom jakih tema. “Uopšte uzev, ljudi nisu zadovoljni svojim sudbinama, bilo da su bogati ili siromašni, genijalni ili mediokriteti, slavni ili nepoznati, svi bi želeli drugačiji život od onog koji vode. Da bi se zadovoljila ta želja, rodila se fikcija. U embrionu svakog romana nalazi se neka neugodnost i neka nezadovoljena želja“. Tako nastaju i njegove knjige.

Pohvala pomajci

pohvala pomajci 946 Knjige o kojima se priča

Ovom knjigom Vargas Ljosa je uspeo da nam svoje omiljene teme, ljubav i erotiku, predstavi na nov, veoma provokativan način. Tumačeći šest reprodukcija slika, on ih ujedno oživljava i kroz njih nam priča priče u kojima ljupki i lepi Fončito uznemirava svoju maćehu, donju Lukreciju, a don Rigoberto se posvećuje ponoćnim maštanjima terajući nas da se zapitamo je li dečak sam Eros koji se zavlači u nedra zrele žene ili je reč o sanjarijama njenog muža, don Rigoberta. Preplićući mit i stvarnost, Vargas Ljosa će nas provesti i kroz ispovesti vladara drevne Lidije i Dijane, boginje lova.

Neveliko po obimu, ali bremenito temama od kojih bi nas obuzeo stid da ih na ovako maestralan način pisac nije obradio, ovo delo je jedinstveno u opusu Marija Vargasa Ljose.

Pantaleon i posetiteljke

pantaleon large Knjige o kojima se priča

“Služi Armiji, služi

To ti je većma čast

Služi Armiji, služi

Vojnicima u slast“

Kapetanu Pantaleonu Pantohi, koji se nikad nije ogrešio o dužnost, dodeljen je specijalan zadatak – da osnuje tajnu službu prostitutki kako bi utolio nezajažljivu glad vojnika po zabitima Perua, da ne siluju više seljanke. No “da je tu stvar bar polovično, fušerski organizovao!” Pod rukovodstvom revnosnog Pantohe Služba posetiteljki postaje najdelotvorniji organ oružanih snaga.

U ovom romanu Vargas Ljosa se na humorističan način bavi temama koje je dotad obrađivao s najvećom ozbiljnošću. Na udaru njegove kritike naći će se dve nedodirljive institucije – vojska i crkva. Izvanredno duhovito Vargas Ljosa izvrgava ruglu verski fanatizam, vojničku revnost i licemerje društva, ali posredno odaje poštu i svim žrtvama koje su, na ovaj ili onaj način “pale za slobodu“.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments