Kako dolaze hladniji i hladniji zimski dani mnogi od nas radije ostaju u kući umotani u toplo ćebe i sa šoljom čaja u ruci. U tim trenucima najbolje društvo nam prave zanimljive knjige koje nas “uvuku“ u svoje priče i ostaju zalepljene za naše ruke dok se gubimo u svakoj novoj stranici. Ako ste ljubitelji čitanja i ljubitelji mode evo par predloga koje ne bi trebalo propustiti.

Knjiga “The Beautiful Fall” Ališe Drejk (Alicia Drake) opisuje uzbudljivu parisku modnu scenu u njenim najslavnijim danima. Počeci Iv Sen Lorena (Yves Saint Laurent) i Karla Lagerfelda (Karl Lagerfelda) i njihovo drugarstvo, koje kasnije postaje veliko rivalstvo, pokazaće vam živopisnu sliku Pariza sedamdesetih godina prošlog veka. Muze, modeli, egzotične destinacije za odmor, ljubavni trouglovi, sujeta i lomljive umetničke duše samo su mali deo ove zanimljive priče.

slika 143 Knjige o modi koje se vole

"The Beautiful Fall" - Ališa Drejk

Ekscentrična modna urednica “Harper’s Baazar”-a Dajana Vrilend (Diana Vreeland) bila je jedna od tajni uspeha tog magazina u vreme kad je on bio popularniji od “Vogue”-a. Njena vizija je uvek bila drugačija, bez kompromisa i ispred svog vremena. Više o njoj i njenom uzbudljivom životu saznaćete u ovoj knjizi.

239 Knjige o modi koje se vole

Dajana Vrilend DV

“A Dash of Daring” opisuje život i rad Karmel Snov (Carmel Snow), urednice “Harper’s Bazaar”-a, koja je u taj časopis dovela ranije pomenutu Dajanu Vrilend. Ona je sa svojim timom stvarala časopis, koji je za to vreme imao dosta revolucionaran pogled na modu, grafiku i celokupan izgled. Ova knjiga obiluje informacijama o njoj kao i o uzbudljivim dekadama u kojima je živela.

333 Knjige o modi koje se vole

"A Dash of Daring" - Penelope Roulends

“Blow by Blow” prati tragičnu sudbinu modne novinarke, muze i britanske modne ikone Izabele Blou (Isabelle Blow). Ona je odgovorna za otkriće velikih modnih imena poput Aleksandera Mekvina (Alexander McQueen), a njena požrtvovanost i vera u nove talente dovodili su je do toga da ulaže sopstvenu energiju i novac kupujući čitavu debitantsku kolekciju da bi pomogla dizajneru da otpočne svoju karijeru. I u najtežim danima, pre nego što je izvršila samoubistvo, Izabela je bila ironična, duhovita i verna svom posebnom načinu života i razmišljanja.

slika 422 Knjige o modi koje se vole

"Blow by Blow" - Detmar Blou i Tom Sajks

I najskorije izdanje od svih, u prodaji tek od pre par dana, memoari Grejs Kodington (Grace Coddington), nekadašnje manekenke i dame koja već godinama rame uz rame sa Anom Vintur (Anna Wintour) ulepšava stranice američkog “Vogue”-a. Kako je imala veoma zanimljiv životni put sigurna sam da je i ova knjiga prepuna interesantnih činjenica za modne zaljubljenike. Uživajte!

slika 524 Knjige o modi koje se vole

"Grace A Memoir" - Grejs Kodington


Ivona Josipović – večita skitnica sa koferom punim uspomena i bogatim skladištem snova. Autorka je bloga “The Smoke Detector”.

Comments