Da li ste se nekada zapitali, dok nešto čitate, da je glavni junak stvaran baš kao i vi? Niste? E pa, neki od njih su i te kako postojali i u stvarnom životu, a u nastavku teksta možete da vidite i kako su izgledali.

Alisa Lidel kao Alisa u zemlji čuda

Poznato je da je Luis Kerol (Lewis Carrol) voleo decu i da ih je često fotografisao. Poseban odnos i simpatije gajio je prema Alisi Lidel (Alice Liddell) po kojoj je poznata junakinja iz bajke i dobila ime. Inače, ova fotografija se nalazi na kraju knjige “Alisa u zemlji čuda” (Alice in Wonderland) koja samo potvrđuje postojanje stvarne Alise.

slika 119 Književni likovi u stvarnosti

Prava Alisa u zemlji čuda

Majkl Levelajn Dejvis kao Petar Pan

Mali Majkl (Michael Llewelyn Davies) je od svog rođenja bio inspiracija za simpatičnog Petra Pana (Peter Pan). Sve što se dešavalo u njegovom detinjstvu, od svakodnevnog igranja do košmarnih snova bilo je pretočeno u čuvenu priču o Petru Panu. Po svom karakteru je savršeno odgovarao – najpametniji, najoriginalniji, potencijalni genije.

slika 213 Književni likovi u stvarnosti

Mali Majkl kao Petar Pan

Džon Grej kao Dorijan Grej

Džon Grej (John Gray) bio je prijatelj Oskara Vajlda (Oscar Wilde), kao i član njegovog književnog kruga. Mladolik, sa, što bi se danas reklo, baby faceom, savršeno je odgovarao priči o večno mladom i lepom Dorijanu (Dorian Gray).

slika 313 Književni likovi u stvarnosti

Mladoliki Džon, odnosno Dorijan

Đinerva King kao Dejzi (“Veliki Getsbi”)

Dotična Dejzi (Daisy Buchanan) iz romana “Veliki Getsbi” (The Great Gatsby) postojala je i u stvarnom životu i bila je Ficdžeraldova (Fitzgerald) prva ljubav koja se nesrećno završila zbog razlike u njihovom društvenom položaju. Tako je i postala poznata fraza da “siromašni momci ne bi trebalo da se žene bogatim devojkama”.

slika 414 Književni likovi u stvarnosti

Đinerva kao Dejzi, nesrećna ljubav pisca Ficdžeralda

Dr Džozef Bel kao Šerlok Holms

Artur Konan Dojl (Arthur Conan Doyle) je sam izjavio da je dr Džozef Bel, odnosno njegov učitelj u medicinskoj školi, bio uzor za stvaranje lika čuvenog detektiva. Kao razloge je naveo njegovo ‘orlovsko’ lice, zanimljivo, detektivsko ponašanje i ‘njuh’ za uočavanje detalja.

slika 514 Književni likovi u stvarnosti

Džozef baš liči na Šerloka

Seli Horner i Frenk LaSale kao Lolita i Hambert

Ovaj nesvakidašnji par opisan u romanu “Lolita” (Лолита) zaista je postojao. Nabokovu (Владимир Владимирович Набоков) je kao inspiracija poslužio događaj o kome je čitao u štampi – sredovečni čovek, Frenk (Frank LaSalle), oteo je petnaestogodišnju Seli (Sally Horner) i odveo je u belo roblje.

slika 613 Književni likovi u stvarnosti

Seli i Frenk kao Lolita i Humbert

Vini Pu i družina

Znamo da su Vini Pu (Vinnie the Pooh) i njegovi drugari dobili ime po plišanim igračkama piščevog sina. Ali, originalni Vini je dobio ime po mrkom medvedu Vinipegu koji je živeo u zoološkom vrtu u Londonu od 1915. do 1934. godine.

slika 712 Književni likovi u stvarnosti

Vini Pu i drugari

Džek Keruak i Nil Kasadi kao Sel Paradajz i Din Moriarti

Džek (Jack Kerouac) je, pišući “Na putu” (On the Road), malo prepisivao! Zapravo ova knjiga govori o njemu i njegovim drugovima kako se ludo zabavljaju u životu. Svaka sličnost je namerna!

slika 810 Književni likovi u stvarnosti

Džek i njegovi drugari su glavni likovi njegovog romana “Na putu”

Eni Sadilek Pavelka kao Antonija Šimerdas

Vil Kater (Will Cather) kaže da je svako delo koje je napisao bilo inspirisano događajima koje je proživeo i koji su na njega ostavili neki trag. Tako je bilo i sa Eni (Annie Sadilek Pavelka), odnosno Antonijom (Antonia Shimerdas), za koju je rekao da je jedna od najiskrenijih umetnika koju je ikada upoznao.

slika 97 Književni likovi u stvarnosti

Eni kao Antonija

Evelin Nesbit kao Eni Širlej

Veza između stvarnog i izmišljenog lika je sasvim slučajna! Naime, kada je Lusi Mod Montgomeri (Lucy Maud Montgomery) razmišljo kako bi Eni trebalo da izgleda, isekao je Evelininu sliku iz novina, a da nije ni znao ko je ona! Ostalo je istorija…

slika 108 Književni likovi u stvarnosti

Sasvim slučajno Eni

Izvor fotografija: flavorwire.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka, šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak“ film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta“ po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments