Čestitamo! Nakon višemesečnog pokušavanja, uspeo si da uradiš ono što danas, na našim prostorima, retko kom svežem akademskom građaninu polazi za rukom. Bez dana radnog iskustva, sa diplomom sa kojom “možeš svašta”, konačno si pronašao posao, a da prethodno nisi pronašao osobu koja će “malo pogurati stvari”.

Na porodičnom ručku organizovanom u tvoju čast svi pitaju čime se firma bavi. E, pa sad… Recimo da trenutno ne možeš da daš precizan odgovor. Nije da nisi razumeo onu nakinđurenu šemu ekspanzije glavnih sektora, ali ipak… Kako god, u pitanju je neki konsalting. A firma je veoma uspešna i samo što nije razbila tržište. Uostalom, tako su ti rekli još na prvom intervjuu.

“A šta ćeš ti tamo raditi?” – ispitivanje se nastavlja. Hmm… Dobro, znaš da ćeš biti neki junior manager ili office assistant. Samo ti i dalje nisu najjasniji zadaci ovih sve popularnijih radnih mesta. Sluđen, ali i uzbuđen, zaboravio si da zatražiš informacije koje te zanimaju. A slobodno priznaj, u jednom momentu ti je bilo i sasvim dovoljno da čuješ kako se od tebe neće očekivati da po ceo dan zivkaš ljude telefonom pokušavajući da im uvališ neke supermoćne usisivače. Ako ništa drugo, do sada si na silnim neuspešnim razgovorima za posao naučio da je reč marketing zaista širok pojam i da reč usisivač ni ne mora biti pomenuta u oglasu.

Dakle, činjenice kojima raspolažeš su vrlo konfuzne, okvirne i neodređene. Ne mora da znači, ali, na žalost, postoji velika šansa da si upao u malu privatnu firmu koja prodaje presipanje iz šupljeg u prazno. I zato je vrlo važno da se na vreme pripremiš za susret sa pomalo nakaradnom kancelarijskom hijerarhijom karakterističnom za subjekte koji obavljaju pomenutu delatnost. Pa, da počnemo…

Gazda

Direktor, vlasnik, poslodavac, preduzetnik, nadređeni. Kako god, vrlo brzo ćeš shvatiti zašto je termin gazda najadekvatniji. Da, on je taj koji ti je postavljao sva ona originalna pitanja u stilu “Koje su Vaše mane, a koje su Vaše slabosti?”. On je takođe taj koji je aminovao tvoje “priključivanje timu”. Nalazi se na samom vrhu piramide i njega si imao čast da upoznaš na kraju, nakon gomile testova ličnosti i sposobnosti.

Ako već nisi, moguće je da ćeš olako zaključiti kako je tvoj gazda prilično duhovit i svestran čovek. Doduše, voli malo više da priča o sebi, ali izgleda i da je svašta proživeo. Svaki put kada te pozove u kancelariju, ponadaćeš se da će ti konačno dati neki konkretan zadatak, da ćeš dobiti priliku da se dokažeš. Kad ono, on samo želi da još malo priča o svom životu u Londonu ili u Parizu. Naravno, komentar da si i ti tamo možda proveo neko vreme, ignorisaće. Zna se ko igra glavnu ulogu.

Kako dani prolaze, polako ćeš početi da shvataš kako ovde uopšte nije reč o urođenom šarmu. Posumnjaćeš da se radi o dobro uvežbanim replikama i pažljivo odabranim vicevima, a sve u cilju patološkog ostavljanja što boljeg utiska na bukvalno svaku osobu u okruženju. U stvari, ne baš na svaku. Izuzeci su oni radnici koji su ga odavno provalili i koje profesionalno ignoriše i suptilno ponižava strpljivo čekajući da zbog specijalnog tretmana sami daju otkaz. Podrazumeva se da mu se finansijski ne mili da ih proglasi tehnološkim viškovima.

Kako god, ti ćeš se verovatno i dalje boriti sa njegovom umišljenom kreativnošću koja se, po svemu sudeći, graniči sa glupošću. Uradićeš s vremena na vreme nešto kvalitetno i korisno, ali ćeš uglavnom lagati klijente da cenjeni direktor nije tu, brinućeš o tome da li su mu istekla dokumenta, budićeš ga da se ne bi slučajno uspavao za važan sastanak. Pa dokle izdržiš. Ili dok mu skroz ne dosadiš.

U nastavku će biti predstavljene ostale ključne i sporedne kancelarijske figure koje komanduju, gledaju svoja posla, preživljavaju ili životare, dok rade ili ne rade svoj posao.


Vanja Rajić Komplikovana i neodlučna, i dalje bezuspešno pokušava da smanji dimenzije svojih ogromnih očekivanja. Uvek traži, često pronađe, brzo se zasiti. Jede sir i čokoladu, nema običaj da se moli, a najviše voli da bude budna dok ceo svet spava.

Comments