Ko je ta osoba u tebi, koja te upozorava da kriješ svoju istinu od drugih, jer te nikada neće razumeti, koja te ubeđuje da te niko neće voleti, a one koji te vole sumnjiči da to zapravo rade iz sažaljenja, ili koristi? Ko je ta osoba koja te uverava da drugima smetaš, da vrediš manje od njih i da stalno moraš, udvostručenim naporima, da zaslužuješ njihovu pažnju, da dokazuješ svoju vrednost i da stavljaš potrebe, želje i očekivanja drugih ispred svojih sopstvenih? 

Ko je ta osoba koja te posmatra uvek kritički i spremna je da svakog momenta istakne neku tvoju slabost, manu i grešku, iako ti, u dubini duše znaš da si dobra osoba? Ko je ta osoba koja vidi najgore u tebi? I zašto je njeno mišljenje tako ubedljivo i dominantno? 

Ta osoba, to nisi ti – iako te ona gleda iz ogledala (sa neodobravanjem). Ona uvek zamišlja najgori scenario. Zaglavljena je u svojoj negativnosti i kategorično odbija da gleda i razmišlja drugačije, pozitivno. Kad pokušaš da je ućutkaš, ona se nametne, svojim teškim autoritetom, od koga ti se misli smrzavaju u glavi i kristališu u osećanje krivice u srcu. Ona je zadovoljna kada ti je nelagodno, jer se hrani tvojim stidom, krivicom, strahom. I uvek je tu za tebe – možeš da računaš da će se pojaviti kad ti se dešava nešto lepo, kad si zaljubljena i srećna, da ti ulije sumnju, da te izgrdi što nekome slepo veruješ i navede te da počneš da tražiš znake nevere i izdaje. A kad počneš da ih tražiš, onda ih i nalaziš, verujući da nalaziš dokaze za ono što ne valja u tom odnosu, dok zapravo samo potvrđuješ prisustvo te toksične osobe u sebi.  

Comments