Bilo sa prijateljima, devojkom, dečkom ili poslovnim partnerom svako voli da ode u dobar restoran, popije dobro vino i pojede ukusan specijalitet. Većina nas poznaje pravila kako se ponašati za stolom, kako držati escajg ili koje vino ide uz koje jelo, ali mnogi ne znaju kako da se ponašaju kada dođe trenutak da se plati račun. Na Zapadu su ustanovljena određena pravila koja se primenjuju u raznim situacijama, a koja su i kod nas u sve većoj upotrebi.

Dečko i devojka na sastanku

Ako ste na prvom sastanku i želite da igrate na sigurno, dečko je taj koji bi trebalo da plati večeru. Iako smo svedoci širenja svesti o ravnopravnosti polova i mnoge devojke smatraju da je sasvim normalno da podele račun ili čak da ga one skroz plate, ipak je muškarac taj koji  bi trebalo da plati. Ako muškarac nema para da plati večeru, prvi sastanak ne mora biti večera, već odlazak u bioskop ili bar gde će se popiti par pića koja su daleko jeftinija.

bad first date Ko plaća večeru?

Kada krenu u vezu, partneri mogu da se dogovore tj. muškarac treba da oceni da li će nastaviti da plaća račune ili će ga deliti sa voljenom osobom. Naš predlog za prvi sastanak je da muškarac plati večeru, a ako devojka stravno insistira da učestvuje u plaćanju, on predloži šetnju ili neki bar gde ona može da časti neko piće i tako zadovolji njenu potrebu.

Večera sa prijateljima

Kada društvo ide na večeru obično svako plaća svoj deo računa. U inostranstvu je čak postalo popularno da konobar svakom donese poseban račun, s obzirom da neki imaju kreditne kartice ili da se račun jednostavno podeli na broj ljudi koji su za stolom, jer u principu svi jedu za skoro iste pare.

Ukoliko neko insistira da plati celokupan račun, treba se zahvaliti, a ne insistirati suprotno, pogotovo ako osoba ima povod za to. Ukoliko osoba nema specijalnog povoda za plaćanje celokupnog računa, a ostali insistiraju da se račun podeli, treba prihvatiti njihov predlog, jer u suprotnom oni mogu da se osećaju nelagodno.

Rođendanska večera

Slavlje rođendana u restoranu ili baru je sve češća pojava i kod nas. Na Zapadu važi pravilo da kada vas neko pozove na večeru u restoran, vi prihvatate kao da se slavi kod kuće, ali svoj račun vi plaćate. Ponekad kada društvo vodi slavljenika u restoran deli njegov račun. Kod nas imamo obrnuti slučaj kada rođendanko plaća sve i pritom naravno potroši brdo para. Još ako ga kelneri zeznu i klepe za par hiljada, često sam rođendan i presedne.

paris hilton birthday vegas 01 Ko plaća večeru?

Stariji i mlađi za večerom

Kao što je gore pomenuto važeće pravilo da muškarac plaća račun na prvom sastanku, tako i starija osoba bi trebalo da uradi isto kada večera sa nekim ko je mlađi. Naravno to ne podrazumeva da neko ko ima 30 godina treba uvek da plati nekome ko ima 28. Ovde je reč o generacijskoj razlici, kao na primer kada roditelj izvede drugare od svog deteta i sl.

Poslovna večera

Obično osoba koja poziva na večeru bilo kog tipa bi trebalo da plati istu. Takav je slučaj i sa poslovnim večerama, gde je strana koja poziva na večeru odgovorna za račun. U nekim slučajevima postoji određeni protokoli, ali sa njima su svi upoznati tako da ne morate da brinete o tome.

4613 big Ko plaća večeru?

Kolege

Kada se ide na večeru koja je neformalnog tipa tj. nije poslovni sastanak treba postupati kao kada se ide u restoran sa društvom. Ukoliko svi poseduju kreditne kartice, što je veoma česta situacija kod poslovnog sveta, obično jedna osoba plati celokupan račun. Razlog tome je što proces plaćanja karticom traje duže pa da se ne bi čekalo, a ostale kolege mogu vratiti novac sutradan kada se vide u kancelariji.

a9522981c9eca3c9 dv1399028.xlarge Ko plaća večeru?

Ukoliko vas u restoran poziva nadređeni, prepustite njemu da plati, jer u većini slučajeva on će opravdati taj račun kompaniji. Ako odluči da plati večeru iz svog džepa, ipak je on taj koji ima veća primanja od vas.

Večera sa osobom slabijeg finansijskog stanja

Kada osetite da je osoba sa kojem idete u restoran slabije platežne moći od vas, trebalo bi da platite račun, jer jednostavno cifra koju treba da plati za njega-nju mnogo više znači nego za vas. Vrlo je bitno na koji način ćete to da uradite, jer osoba koju ćete da častite ne treba da se oseća kao da joj vi činite uslugu ili da vam je žao, već smislite neki kul povod kako bi se problemi sa novcem zaboravili.

Kao zaključak, iako postoje nepisana pravila oko plaćanja računa, uvek postoje izuzeci. Da li ćete sve platiti ili samo svoj deo zavisi od situacije i raspoloženja. Uvek vodite ručana da nikoga ne uvredite, da ne plaćate svima redom samo da bi ispali šmekeri, jer to definitivno nije ispravan način da se to bude. Uostalom odlazak sa nekim na večeru, nije mesto gde se pokazuje ko ima dublji džep, već je poenta da se lepo provedete i uživate u prijatnom društvu.


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda po malo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments