Odrastajući u zadatim okvirima, usvajamo vrednosti porodice i zajednice i kad postanemo svesni sebe, osećamo da ne možemo da verujemo u te vrednosti i da ih praktikujemo bez pogovora, jer u njima nalazimo nedoslednost, licemerje, predrasude, glupost i destrukciju. Osoba koja je svesna sebe, koja nastoji da pronađe sebe i uviđa da sebe nalazi u vrednostima, oblastima i načinima koji nisu opšteprihvaćeni, ili čak izazivaju strah, zgražavanje i osudu, usuđuje se da ide svojim putem, postavljajući i praktikujući sopstvena pravila, u skladu sa svojim istinskim vrednostima i uverenjima. Možda izgleda kao da je to put odmetnika, ali to je takođe put genija, kao i put svakog individualca, koji ne oseća pripadništvo masi i proseku. Ako je biti srećan, zadovoljan sobom i živeti ispunjenim životom pitanje otpadništva i bunta, onda budi otpadnik i buntovnik, jer niko ne živi tvoj život osim tebe i ničija osuda i kritika i očekivanja nisu vredni nezadovoljstva sobom. Prekrši tuđa pravila i uspostavi sopstvena.

Iskaži svoje mišljenje

Kad zadržavaš za sebe ono što misliš, drugi misle da se slažeš sa njima, a na taj način im ustupaš moć uticaja – oni mogu da te uvuku u svoje akcije sa kojima se uopšte ne slažeš, makar i posredno, samo zato što nisi jasno i glasno rekla da ti to uopšte ne podržavaš i ne želiš da učestvuješ. Iskustvo sa izražavanjem svog mišljenja, doneće ti saznanje da ljudi uglavnom nemaju šta da kažu na to, da se povlače i ostavljaju te na miru, jer autentično mišljenje doživljavaju kao autoritativno i nepotkupljivo. Navika da govoriš ono što misliš doneće ti podozrivost okoline (jer to nije uobičajeno i mora da si vrlo čudna osoba), kao i poverenje onih koji dele tvoje vrednosti. A takođe će ti omogućiti da se oslobađaš negativne energije suzdržavanja i straha od osude, što će ojačati tvoju samouverenost i zadovoljstvo sobom.

Češće govori NE

Kad te neko zamoli za uslugu ili traži da nešto učiniš, automatska reakcija je pristajanje i pre nego što razmisliš o tome na šta pristaješ. Isključi ovu vrstu automatizma i uzmi sebi vremena za razmišljanje, ako nemaš onaj jasni prvi osećaj da je to u redu. Možeš da odbiješ bilo šta što ne želiš da radiš, nije u skladu sa tvojim vrednostima, smatraš da je destruktivno i da ćeš se zbog toga loše osećati. Svako odbijanje može da se izvede neposredno, jednostavno, uljudno i neopozivo, a time štitiš sebe, svoj integritet i dobrobit.

Comments