Kompanije u Srbiji, prema svojim mogućnostima, doniraju pomoć ugroženim građanima zbog poplava. Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je kol-centar za kompanije koje žele da pomognu ugroženom stanovništvu.

Kompanije “Knjaz Miloš” i “Bambi” donacijom svojih proizvoda pomogle su najugroženijim građanima Srbije. “Knjaz Miloš” je uputio dovoljnu količinu “Aqua Viva” i “Knjaz Miloš” vode, dok je “Bambi” donirao svoje proizvode. Donacije ove dve kompanije upućene su Kriznom štabu koji će dalje distribuirati vodu i hranu ljudima u opštinama koje su u kritičnom stanju, saopšteno je iz tih kompanija.

Iz ovih kompanija poručuju da su njihovi zaposleni na terenu i da će osigurati dodatne količine svojih proizvoda, kako bi pomogli svim ugroženim građanima u našoj zemlji.

Kompanija SBB i KKR, investicioni fond u čijem sastavu posluje kompanija, doniraće sumu od 25 miliona dinara za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u Srbiji. U dogovoru sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, novac će biti usmeren najugroženijim područjima kojima ovakva pomoć bude najurgentnija.

Istovremeno, ćerka kompanija SBB-a, “Telemach Bosna i Hercegovina” zajedno sa KKR-om, uputiće novčanu pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Kompanija “Don Don” u saradnji sa Unijom pekara organizovaće već dostavu hleba ugroženim područjima, koja će biti svakodnevna i trajaće sve dok traje vanredna situacija u zemlji.

Kompanija “Idea” i voda “Jana” poslale su hitnu humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu u područjima pogođenim poplavama. U koordinaciji sa Kriznim štabom MUP Srbije i lokalnim kriznim štabovima “Idea” i “Jana” donirale su 83,000 litara vode i pet tona voća građanima Obrenovca, Lazarevca, Trstenika, Svilajnca, Jagodine i Paraćina. Takođe, “Idea” i “Jana” stavile su na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije i kamione, u cilju pružanja neophodne pomoći ugroženim građanima.

Delta Holding” je 15. maja stavio na raspolaganje Kriznom štabu MUP Srbije hitnu pomoć za poplavljena područja u Srbiji. Uz reči podrške svim ugroženim građanima, u fabrici “Mioni” pripremljena je pošiljka pomoći sa 24,000 litara vode “Gala”, u “Yuhoru” 6,000 konzervi hrane. Po dogovoru sa Kriznim štabom, pomoć će biti upućena bolnici u Lazarevcu.

“Delta Holding” je 17. maja uplatio 1,000,000 dinara na namenski račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava koje su zadesile našu zemlju. Iz članice “Delta DMD” Kriznom štabu MUP Srbije upućen i šleper pelena za decu i vlažnih maramica. Hoteli “Park” i “Nacional” stavili su na raspolaganje 15 svojih soba. U šoping-molu “Delta City”, u saradnji sa Crvenim krstom, organizovano je prikupljanje pomoći uz veliki odziv građana.

Hotel “Crowne Plaza” je 16. maja uveče dobrovoljce koji su se uputili u Šabac ispred Sava Centra zagejao toplim napicima, i snabdeo ih flaširanom vodom, sendvičima i domaćim keksevima. Za doborvoljce koji su dan kasnije krenuli ka kriznim područjima beogradski hotel pripremio je 1,000 sendviča.

“Delta holding” je do 18. maja poplavljenim područjima uputio humanitarnu pomoć u vrednosti 30,000 EUR, a spremne su pošiljke za još oko 40,000 EUR, koje će u skladu sa instrukcijama Kriznog štaba MUP-a Srbije biti ovih dana upućene na odredišta, saopšteno je iz te kompanije.

Hleb&Kifle“, najveći domaći lanac pekara, u dogovoru sa Bojanom Stevićem, zamenikom predsednika opštine Lazarevac, počeće sa isporukom hleba najugroženijim porodicama u ovoj opštini. “Hleb&Kifle” neće gasiti peći već će punom parom nastaviti da isporučuje hleb za poplavama pogođene građane Lazarevca. Prva količina hleba biće isporučena do 20 časova, a isporuka će bez prekida biti nastavljena i u narednim danima, sve dok se situacija u toj beogradskoj opštini ne stabilizuje.

10359390 672461582820574 5087174327344150966 n Koje kompanije su pomogle ugroženim građanima?

Kompanija “Delhaize Serbia” pripremila je oko osam tona hrane i vode za pomoć stanovništvu poplavom ugroženih delova Srbije. Kompanija “Delhaize” je u stalnoj komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kojima posredstvom svojih “Tempo Centara” i “Maxi” supermarketa donira robu prema njihovoj evidenciji potreba. Tokom prethodne nedelje do danas “Delhaize” je u ova područja usmerila 3,5 tona namirnica preko “Banke hrane”.

Revizorsko-konsultantska kompanija “Deloitte” uplatila je milion dinara na namenski račun Vlade Srbije za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u Srbiji.

Grupa “Univerexport” poslala je šleper pomoći za stanovništvo najugroženije poplavama u Srbiji. Tokom današnjeg dana još jedno vozilo pomoći biće poslato u krizna područja.

Kompanija “Mercator-S“, u čijem sastavu posluje najstariji srpski trgovinski brend “Roda”, uputila je danas humanitarnu pomoć najugroženijem stanovništvu u vrednosti od 2,300,000 dinara u vodi, konzerviranoj hrani, pelenama i odeći.

Apatinska pivara” odazvala se na apel predstavnika gradskih vlasti i donirala je sumu od pet miliona dinara za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u Beogradu. Novac će biti usmeren najugroženijim opštinama kojima je pomoć najurgentnija.

Kompanija “Carnex“, članica “MK Group“, donirala je 15,000 konzervi svojih proizvoda ugroženima u poplavama. U toku noći, navodi se u saopštenju, za Šabac je isporučeno i dodatnih 5,000 “Carnex” proizvoda, dok je “MK Group”, sa svojim članicama, isporučila 30,000 vreća za pesak. Čamcem “MK Group“, u toku noći je spasena trudnica, a i predsednik “MK Group”, Miodrag Kostić, lično se uključio u akciju spasavanja ljudi i donacije proizvoda, navodi se u saopštenju. Kompanija “Sunoko” donirala je 10 miliona dinara.

Kompanija “Imlek” je u centralnu apoteku KCS poslala između ostalog i pet tona mleka u prahu kao humanitarnu pomoć.

Na zahtev Štaba za vanredne situacije u Beogradu, kompanija “Tigar” je u toku prošle noći isporučila dodatnih 600 pari čizama koje su već jutros dopremljene Štabu za vanredne situacije u Šapcu i apelovao na trgovce da ne podižu cene iz “Tigrovog” asortimana u prodavnicama.

Kompanija “Carlsberg Srbija” solidarisaće se sa trenutnom situacijom u Šapcu i donacijom od 50,000 evra lokalnom Crvenom krstu, pomoći će obezbeđivanje najneophodnijih sredstava ugroženim stanovnicima Šapca i okoline.

Kompanija “Swisslion Takovo” pruža pomoć ugroženom stanovništvu od poplava. Pomoć je u vidu robe, u vrednosti od 5,000,000 dinara. Radi se o dečijoj hrani, gotovim jelima, mleku u prahu, sokovima i ostalim proizvodima koje će se donirati u prihvatnim centrima u Beogradu.

Iz kompanije “Nelt Co” navode da su u saradnji sa svojim principalom, kompanijom “Procter & Gamble”, započeli doniranje sredstava za higijenu sa isporučenih 10 hiljada pelena.

Državna lutrija Srbije uplatila je novčanu pomoć u iznosu od 1,5 miliona dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama, uz apel svim firmama i pojedincima da pruže pomoć ugroženim građanima u skladu sa svojim mogućnostima.

Posetioci šoping centra “Ušće” moći će da do 18. maja, prilikom parkiranja vozila doniraju iznos u skladu sa svojim mogućnostima i na taj način učestvuju u prikupljanju pomoći za meštane poplavljenih područja u Srbiji.

Zaposleni u kompaniji “Confluence Property Management“, koja upravlja “Ušće” šoping centrom i “Immo Outlet Centrom”, pripremili su i poslali prvi deo pomoći u vidu hrane, odeće i baterijskih lampi, a pozivaju građane da se odazovu akciji kako bi nastavili u pomaganju ugroženim domaćinstvima.

Dreger tehnika“, ćerka firma u Srbiji kompanije “Dreger” iz Nemačke uplatila je 1,000,000 dinara za pomoć ugroženima. Iz kompanije su najavili i donaciju preko Fonda B92.

Mesna industrija “Neoplanta” donirala je ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima 10 tona konzerviranih proizvoda.

Humanitarna fondacija “Unitas fond” prikupila je oko 7,2 miliona dinara pomoći za krizna područja.

Energoprojekat” je u svom objektu na Batajničkom drumu zbrinuo više od 260 stanovnika evakuisanih iz ugroženih područja.

Farmaceutska kompanija “Actavis” u čijem sastavu je i fabrika lekova “Zdravlje” uputila je hitnu pošiljku pomoći u vidu najvažnijih i najtraženijih lekova za decu i odrasle namenjenih stanovništvu nastradalom tokom poplava. Lekovi iz ove donacije upućeni su u Klinički centar Srbije odakle će u koordinaciji sa RFZO i Ministarstvom zdravlja biti distribuirani prema potrebama pacijenata.

Prva banka Crne Gore saopštila je da je uplatila po 10 hiljada evra, kao pomoć poplavljenom stanovništvu u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Atlas grupa” uputiće 100 hiljada litara flaširane vode “Akvamonta” ugroženim područjima u Srbiji, dok će predsednik Grupe, Duško Knežević, uplatiti ličnu donaciju od 50 hiljada evra.

Fabrika za proizvodnju mineralne vode “Kožuvčanka” iz Kavadaraca u Makedoniji doniraće Srbiji 50 hiljada litara negazirane izvorske vode za piće za poplavljena područja.

Kompanija “Simpo” je obezbedila 450 dušeka za ugrožene od poplava u Srbiji. “Simpo” je takođe štabu za vanredne situacije ponudio i stavio na raspolaganje i 100 ležajeva, 500 dečjih dušeka i 1,000 dečjih krevetića, koje će isporučiti odmah po zahtevu i rasporedu nadležnih službi, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije “Victoria Group” kažu da su pored izdvojenih 10 miliona dinara za pomoć Vladi Srbije u otklanjanju posledica poplava, pozvali i preko 1,700 svojih zaposlenih, kako bi se prema svojim mogućnostima uključili u akciju prikupljanja pomoći – hrane, vode, odeće, ćebadi i drugih potrepština za stanovnike sa područja koja su najviše pogođena poplavama.

Kompanija “Henkel Srbija” kontaktirala je Crveni krst i prema informacijama dobijenih od njih formirala i dostavila neophodne pakete za ličnu higijenu u vrednosti od oko 1,200,000 dinara.

Isporuke goriva “Naftne industrije Srbije” 17. maja su krenule Vojsci Srbije, MUP-u Obrenovac, Jugoslovenskom rečnom brodarstvu, a kompanija je donirala Crvenom krstu Novi Sad i 20,000 litara flaširane vode, proizvedene u kompanijskom pogonu za proizvodnju vode “Jazak”.

Još oko 40,000 litara vode NIS je direktno uputio stanovništvu u ugroženim područjima u Srbiji, navodi se u saopštenju kompanije. Tokom jučerašnjeg dana, NIS je isporučio 10,000 litara vode “Jazak” opštini Irig.

U NIS-u je, kako se navodi u saopštenju, formiran štab za vanredne situacije koji u koordinaciji sa Crvenim krstom Novi Sad, republičkim i opštinskim sektorima za vanrednu situaciju treći dan zaredom učestvuje u pružanju pomoći stanovnicima sa ugroženih područja. Kompanija je u protekla tri dana donirala najugroženijim opštinama preko 900,000 litara goriva, od kojih je najveći deo evro dizela, kao i 300,000 litara avio goriva. Osim pomoći u gorivu i vodi, NIS na zahtev Sektora za vanredne situacije šalje pumpe za ispumpavanje vode.

Takođe, iz “Domaćeg Trgovačkog Lanca” (DTL) navode da će u naredna tri dana donirati robu od domaćih proizvođača u vrednosti od skoro 1,5 miliona dinara Sektoru za vanredne situacije.

Eurobanka je uplatila iznos od milion dinara za pomoć ugroženima u vanrednoj situaciji, preko namenskog dinarskog predračuna Vlade Srbije.

Kompanija “Strauss Adriatic” uputila je prvu u nizu donaciju u namirnicama prihvatilištima na Sajmu i Vodovodskoj ulici, kao i Crvenom krstu u Železniku. Donirano je 2,000 kašica za bebe i 2,000 sokova, kao i 1,200 pakovanja konzervirane hrane i gotovih obroka. Ukupna vrednost doniranih namirnica iznosi oko 600,000 dinara, a kompanija “Strauss Adriatic” prihvatilištima je poslala i paletu “Doncafe” proizvoda.

Saobraćajno preduzeće “Lasta” proglašenjem vanredne situacije stavilo je na raspolaganje kriznom štabu Vlade Srbije sve svoje resurse i kapacitete, ustupivši danas 60 autobusa organizovanim dobrovoljcima koji su otišli na poplavom ugrožena područja. Iz “Laste” navode da je takođe dogovorena i dnevna pomoć za centre Šumice, Studentski dom Karaburma i Sajam, dok je za evakuisano stanovništvo obezbeđena svakodnevna pomoć u vidu vode i hrane.

Mesna industrija Topola pridružila se akciji pomoći ugroženima u poplavljenim područjima, obezbedivši za evakuisano stanovništvo proizvode iz svog programa.

Hotel N“, koji pripada kompaniji GP “Napred”, pružio je smeštaj ugroženim ljudima za 32 osobe iz Obrenovca i Bariča. Među njima se nalaze tri bebe, dve bliznakinje od mesec dana i beba koja ima samo 15 dana. “Hotel N”, koji se nalazi na Voždovcu, u petak uveče dao je na raspolaganje ceo sprat ljudima koji su ostali bez svojih domova i kojim je u ovom trenutku najpotrebniji smeštaj, hrana i lepa reč, saopšteno je iz tog hotela.

Kompanija “Jasmil” donirala je ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima 7,700 odevnih predmeta veša, čarapa i pidžama za decu i odrasle.

Kompanija “Jaffa” Crvenka uključila se u pomoć najugroženijima u vanrednoj situaciji. Dostavljeno 3 tone “Jaffa” proizvoda u centralni magacin u Beogradu gde se skuplja hrana, dok će Vojsci biti dopremljeno još 1,5t “Jaffa” proizvoda u kasarnu Zuce.

Vojvođanska banka obezbedila je hranu u vrednosti od million dinara za ugroženo stanovništvo u poplavama. Kamion pun hrane u vrednosti od 650,000 dinara poslat je danas u Centar za prikupljanje pomoći u Omladinskih brigada na Novom Beogradu, dok će drugi kamion u vrednosti od 350,000 dinara stići u ponedeljak. Tri vozila banke donela su dodatnu hranu i opremu kao pomoć koju su prikupili zaposleni banke širom Srbije. Nadležnima je stavljen na raspolaganje smeštaj za ugrožene u edukativnom centru na Paliću koji ima kapacitete da primi 22 ljudi.

Pekarska industrija AS – Braća Stanković neprekidno dostavlja pomoć u hrani ugroženim građanima Šapca. U petak je iz pogona ove pekare u Šapcu poslato 5,000 vekni hleba, a dostavljeno je još 2,000 vekni. Deo radnika Pekarske industrije AS – Braća Stanković, na čelu sa vlasnikom Draganom Stankovićem, neprekidno se nalazi na Savskom nasipu i pomaže u odbrani grada od poplave.

Srpska asocijacija menadžera poziva sve svoje članove i njihove kompanije da se odazovu apelu Crvenog krsta Srbije i Vlade Republike Srbije i upute pomoć u novcu i robi najugroženijim opštinama u Srbiji. Veliki broj kompanija, članica SAM-a među prvima je uputio donacije, a to su: Mercator, Roda, NIS, SBB, Knjaz Miloš, Nectar, Zepter, Zlatiborac, Carnex, Henkel, NBG Leasing, PwC, Ernst&Young, KPMG, hotel Hyatt, Victoria Grupa, Bambi, I&F McCann Grupa, Jaffa, Keprom, Masmi, Idea, Imo Cash back.

Kompanija “Philip Morris” obezbedila je 75,000 dolara, koje je stavila na raspolaganje Centru za vanredne situacije za kupovinu čamaca i druge neophodne opreme za spasilačke timove. Kompanija je Gradu Beogradu ustupila na korišćenje i magacinski prostor na Tošinom bunaru, kako bi se skladištila voda, suvi obroci i druga pomoć, koja se prikuplja za evakuisane građane. Crvenom krstu je donirano 640 komada različite garderobe i obuće. Tokom noći, zaposleni proizvodnje su u krugu fabrike u Nišu natovarili 27 tona peska, koji su kamionima prevezeni za Šabac za pomoć u pripremi nasipa za odbranu od bujica. Na stotine zaposlenih na svoju inicijativu organizuje se i kao volonteri i na terenu i pomažu ugroženima u lokalnim zajednicama.

Kompanija “Podravka Srbija” obezbedila je Centru za prikupljanje pomoći u Omladinskih birgada trenutno najneophodnije namirnice, dehidriranu hranu za decu i konzerve pašteta. Ta količina je dovoljna da se pripremi 11,800 obroka za odrasle i 12,800 obroka za stariju odojčad i decu. Podravka Srbija nastaviće sa pružanjem pomoći za ugrožene, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kompanija “Mile Dragić” iz Zrenjanina dostavila je pošiljku hitne pomoći Crvenom krstu i Vojsci Srbije iz svog proizvodnog programa u kojoj je više od 1,500 artikala. Pošiljka sadrži obuću, odeću, transportne torbe, prsluke i čamce za spasavanje. U drugoj fazi, a u koordinaciji sa nadležnim organima i organizacijama, uveliko se radi na pripremi pomoći u vidu potrebnih namirnica i opreme koja je namenjena za potrebe sanacije, navedeno je u tom preduzeću.

Kompanija “Heineken Srbija” odlučila je da donira ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima iznos od tri miliona dinara, uplatom donacije na namenski žiro račun Vlade Republike Srbije. Donacija predstavlja prvu pomoć koju kompanija pruža u ovom trenutku i nastaviće da donacijama pomaže najugroženije, u skladu sa uputstvima Vlade Srbije, najavljeno je iz te firme.

Sugrađanima koji su ugroženi poplavama banka Intesa donirala je preko Crvenog krsta Srbije 50,000 litara vode i četiri tone hrane. Zaposleni banke u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije učestvovali su u pružanju pomoći stanovnicima sa ugroženih područja, a u składu sa preporukama Vlade Srbije, banka Intesa sprovešće meru isključenja dekorativne rasvete na svim poslovnim zgradama i ekspoziturama.

Industrija mesa “Matijević” iz Novog Sada pomogla je stanovništvu područja ugroženog poplavama sa osam tona proizvoda vrednosti 3,000,000 dinara. U saradnji sa sektorom za vanredne situacije Industrija mesa “Matijević” nastaviće sa pružanjem pomoći u svojim proizvodima.

Agencija za privatizaciju saopštila je da će njeni zaposleni donirati deo svojih plata ugroženima. U Agenciji su, kako se navodi u saopštenju, organizovane dežurne ekipe tokom vikenda, a u cilju pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i Vladi Srbije u brzoj sanaciji nastale štete.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) odlučila je 18. maja da uplati 200,000 dinara za pomoć ugroženim od poplava i predložila Vladi Srbije uvođenje i drugih mera za pomoć. U saopštenju ASNS Vladi Srbije predloženo je da za sanaciju štete i obnovu zemlje uvede dnevnicu solidarnosti.

Više od 500 Kineza koji rade u TC u Bloku 70 prikupilo je danas pomoć u robi za ugrožene od poplava u Srbiji, prenosi “Blic”.

Kompanija “Vip mobile” će svim pripejd i postpejd korisnicima u ugroženim područjima tokom naredna 24 sata aktivirati dodatne pakete koji sadrže 60 minuta za besplatne razgovore i 1GB interneta u nacionalnom saobraćaju koji važe do 25. maja. U ovom trenutku identifikovano je oko 250,000 korisnika sa ugroženih područja, koji će o aktivaciji donacije biti obavešteni i direktnom SMS porukom.

Svim korisnicima koji se nalaze u ugroženim područjima, a kojima je neophodan internet saobraćaj, “Telenor” je omogućio po jedan gigabajt interneta na nedelju dana. Potrebno je samo da pošalju besplatan SMS sa tekstom “pomoc” na broj 9000. Ova besplatna usluga traje sedam dana i može se aktivirati najkasnije do nedelje 25. maja.

Turističko preduzeće “Planinka” iz Kuršumlije, doniralo je 15,000 boca “Prolom vode” ugroženim područjima, a Dom zdravlja iz Kuršumlije na ugroženo područje uputio je ekipu lekara sa sanitetskim vozilom i pošiljkom lekova.

Pekara “Anja” iz Novog Sada ponudila je pomoć kriznom štabu i do sada realizovala nekoliko donacija. Ugroženima je do sada poslato: 600 pakovanja odnosno 450 kilograma “Petit” keksa, 1,000 komada kifli za sve koji pomažu punjenje vreća peskom u Gradskom zelenilu Novi Sad, 1,500 komada hleba je distribuirano u Beograd te potom transportovano helikopterom do najugroženijih područija u Srbiji.

Preuzeto sa ekapija.com. 

Comments