Možda ste svesno na duhovnom putu, u potrazi za dubljim istinama i višim smislom, a možda svoju unutrašnju glad i nemir, ili bunt protiv svega što vas sputava ne prepoznajete kao duhovnu potragu – nešto u vama vas tera da idete dalje, ali ne znate za čim tragate. Možete to da opišete kao potragu za smislom, srećom, osećanjem ispunjenosti i možete zaista dotaći dno života u ovoj potrazi, ponašajući se prema sebi i drugima destrukitvno i neodgovorno. Duhovni učitelji međutim, kažu, da je svaki put – pravi put. Nema pogrešnog. Ako ste na destruktivnom putu, verovatnoća da će vas taj put dovesti tamo kuda biste stigli i da ste veoma pozitivni, ista je.

Svako može da se duhovno probudi, da sazna šta je ono što traži i da to pronađe.

Ako vam koncept duhovnog buđenja nije poznat i blizak, možda ćete ga prepoznati u nekim religioznim okvirima, a svakako ste na putu duhovne potrage ukoliko uočavate da osećate povezanost sa ljudima i životinjama, interesujete se za nove sisteme verovanja, filozofiju, psihologiju, imate veoma živopisne snove (i one koji se ponavljaju), skloni ste da se preispitujete i uviđate u svom ponašanju obrasce koji vas ometaju da se osećate slobodno, manje ste usmereni na materijalne vrednosti, više ste zainteresovani za svoje zdravlje i mentalnu ravnotežu, preplavljuju vas duboka osećanja, ničim izazvana…

Ono što ljudi na putu duhovnog buđenja najčešće traže, jeste znanje, prihvatanje, oproštaj i božansko prisustvo. Iako uglavnom preovlađuje jedan od tih duhovnih zadataka, u većoj ili manjoj meri u svaku duhovnu potragu uključeni su svi ovi ciljevi, a duhovni učitelji objašnjavaju kako da ih lakše prepoznate i dostignete.

Koji je tvoj duhovni zadatak 1 Koji je tvoj duhovni zadatak

Potraga za znanjem

Ako ste tragač za duhovnim znanjem, verovatno ste počeli da preispitujete sve što ste do skoro uzimali zdravo za gotovo – vaša iskustva su vas dotle dovela, nešto vam se dogodilo, pa vam je svest iznenada počela da vam se širi, ili je to prirodni nastavak i razvoj načina na koji ste bili odgajani i interesovanja koja ste i ranije imali. Ukoliko ste vaspitani u religioznom duhu, verovatno ste počeli da preispitujete svoja religiozna uverenja, ili vas zanimaju druge religiozne doktrine, suprotne sistemu verovanja koji ste do sada gajili. Da bi vam bilo lakše, zadržite širu perspektivu i ostanite otvorenog uma – ne zamenjujte jednu doktrinu drugom, ili jedno uverenje drugim, nego posmatrajte šire i preispitujte sve. Mnogo puteva je pred vama, mnogo filozofskih stavova, razliitih religija, kao i duhovnih puteva koji nemaju nikakve veze sa religioznim sistemima. Istražite i saznajte što više možete, uočite sličnosti između različitih verovanja, tragajte za zajedničkim skupom osnovnih vrednosti i ideala – tako ćete bolje razumeti carstvo duha.

Pokušajte da razumete i to da što više znate, sve više znate koliko malo znate (“Ja znam da ništa ne znam” – Sokrat, antički filozof) – odgovori su sporadični i menjaju se, a pitanja se umnožavaju i usložnjavaju. Prava pitanja vrede više od bilo kakvog odgovora, a ni jedan odgovor nije konačan. Duhovnost je fluidna, a odgovori i uvidi se tiču trenutka u kome se nalazite – u nekom narednom trenutku, proizvešće još novih pitanja i ukazati na nove nepoznanice.

Comments