Decenijama su se vodile brojne polemike u vezi sa uklanjanjem dlačica sa pubične kosti i intimnih delova tela. Moda propagira jedno a medicinski stručnjaci drugo, a šta je zapravo zlatna sredina svega ovoga? Jer ipak neko adekvatno rešenje mora da postoji.

Najlakše je ispratiti najveće svetske trendove kada je način uklanjanja dlačica sa ovog mesta u pitanju, ili da se povinujemo tuđim preferencijama za koje mislimo da su opravdane, ali i da razmislimo o svojim higijenskim navikama koje uključuju i ovu vrstu brijanja.

Razlog za brijanje može biti estetski, higijenski ili hedonistički, ali koji je najutemeljeniji?

Bikini Koliko je ŠTETNO brijanje intimnih delova tela? (VIDEO)

Razlozi intimnog brijanja najčešće su estetske prirode. Ako se nekome dopada prirodan izgled odrasle žene, to već izgleda kao nekakav fetišizam. Ali depilacija bikini zone ženama je visoko na listi omraženih tretmana lepote, a čini se kako trpe uzalud i pritom ugrožavaju i zdravlje.

“Žene ne razumeju rizike brijanja stidnih dlačica, jer je brijanje ostalih delova tela bezopasno i ne preti narušavanju zdravlja”, naglasila je Andrea De Marija, koja je vodila istraživanje objavljeno u časopisu “American Journal of Obstetrics & Gynecology”.

Naime, genitalna koža je izuzetno osetljiva i to više nego, recimo, koža na nogama. Stoga brijanje može stvoriti sitne povrede koje nisu nužno vidljive. To bi moglo da objasni zašto je šezdeset odsto žena izjavilo da je doživelo nuspojavu nakon uklanjanja stidnih dlaka. Najčešće je reč o sitnim posekotinama, nakon čega dolazi do urastanja dlačica.

Comments