Pročitala sam negde informaciju da srećni parovi imaju seks jednom nedeljno. Kao i svakom perfekcionisti, to mi nije izašlo iz glave, pa bih merila u odnosu na to da li sam u srećnoj vezi ili ne. I naravno, to je apsolutna glupost.

Upoređivanje veza, pa i ne samo veza već i brojanje partnera, upoređivanje partnerom je nešto sasvim normalno. Ali, ako je nešto normalno, to ne znači da je dobro. Imamo gomilu pravila koje se tiču dejtinga. Za prvi seks treba čekati minimum 3 dejta, na zajednički život godinu dana, dve godine za veridbu i tri za venčanje,

Imamo brojke za sve moguće što se tiče ljubavi, pa tako i prosek koji jedan par treba da ima u vezi. Samim tim što vas je ovakav tekst zainteresovao znači da želite da se uporedite. Možda niste zadovoljni svojim seksualnim životom, mislite da treba da imate više ili manje seksa, ili ste jednostavno radoznali.

Naslovne fotografij: #sextalk: Poze koje možete da isprobate ako ste ušli u monotoniju duge veze

Seks ne mora biti povezan sa srećom u vezi

Ako često imate seks u vezi, to ne mora nužno značiti da je u vašoj vezi sve u redu, već da oboje imate visok libido. Naravno, seks jeste izražavanje ljubavi i nežnosti prema partneru, ali je i biološka potreba. Tako pojedini parovi mogu imati redovan seks, a biti duboko nezadovoljni svojom vezom.

U drugim vezama, kada se seks smanji, to znači da su osobe počele da se udaljavaju – ali ni to ne mora da znači. Razlog zašto neko želi da ima manje seksa nego inače može imati eksterni uzrok koji nema veze sa vašim odnosom. Zapravo, postoje podaci da parovi koji imaju manje seksa u vezi, nisu nezadovoljni vezom, samo im može nedostajati seks.

Dakle, ako imate manje seksa u vezi nego što biste vi želeli, to ne znači da je vaša veza automatski propala. Mnoge stvari u svakodnevici utiču na smanjenje libida i sasvim je normalno da niste uvek raspoloženi za odnose, kog god da ste pola.

Pročitajte i ovo: Šta osećate – seksualnu tenziju ili vam se ta osoba zaista dopada?

Poenta je da ne postoji broj ili kriterijum koji treba da ispunite, pa ćete onda biti srećni ili ne. Seks je samo jedan deo veze – bitan deo, ali opet ne mora određivati sreću.

Bitno je samo da uživate

Kod pojedinih ljudi je libido izrazito visok i seksualnost im je u vezi veoma važna, jer su senzualni i dodirima pokazuju svoje emocije. Takvim osobama je potreban partner koji na isti način gleda na intimnost, jer ako su osobe seksualno kompatibilne, veza ima veće mogućnosti da uspe. No, uzmite u obzir da i libido može varirati, pa ako ste sada hiperseksualni, ne mora značiti da će uvek biti.

Dakle, ima previše varijabli da bi se mogao odrediti tačan broj, zato vam preporučujemo da se uopšte ne upoređujete sa drugim parovima i svojim prethodnim vezama. Kada je seks u pitanju, jedino što je bitno jeste da uživate i da ste opušteni. Sve ostalo, kao broj prethodnih partnera, statistički podaci koliko treba da masturbirate i koliko seksa treba da imate nisu uopšte nešto čime treba da se opterećujete, jer će vam umanjiti doživljaj.

Naslovna fotografija: instagram.com/smilesneverlie

Jovana Petković

Comments