Art Ival d.o.o. iz Beograda ove godine proslavlja 25 godina uspešnog poslovanja. Kompanija koja se bavi različitim aktivnostima, osnovnu delatnost posvetila je čokoladi, a prepoznatljiv i dobro poznat znak PREMIER danas je sinonim za kvalitetnu i dobru čokoladu.

Povodom obeležavanja jubileja, kompanija Art Ival poklanja svojim sugrađanima, ali i svim ljubiteljima čokolade, izložbu pod nazivom CRNO I BELO – PRIČA O ČOKOLADI, autora mr Olge Vasić i dr Dese Đorđević-Milutinović, koju priređuje Prirodnjački muzej iz Beograda, u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti.

Zamisao izložbe jeste upoznavanje sa istorijom čokolade i biljke kakaovca, koja je, došavši sa drugog kontinenta duboko izmenila naš svet, pa i našu kulturu.

Kao predstavnik vrhunske poslastice, čokolada je danas simbol slasti i zadovoljstva i deo stvarnosti razvijenog dela ljudskog društva , fenomen koji odavno više ne tumačimo. Više i ne opisujemo čokoladu, osim kad je ocenjujemo ili hvalimo (reklamiramo), a dok nam se blaženstvo razliva “duhom i telom,” ne mislimo o suštini i poreklu ove omiljene poslastice. Važno je da čokolade ima i da je dostupna. Ne razmišljamo da je sirovina za nju uvozni postkolumbovski artikal, koji se tokom istorije postupno širio po svetu, za zadovoljstvo najpre privilegovanih, a tek potom i srednjih i nižih društvenih spratova. Ne pomišljamo da u pozadini ogromne industrije čokolade u svetu stoji plod jednog tropskog drvceta nazvanog – Theobroma cacao. Ne znamo,  ili ne želimo da znamo ni za mračnu stranu čokolade, o plantažama kakaovca, niti za zloupotrebu dečije radne snage koje i danas ima na udaljenim plantažama.
Zato vam pored zadovoljstva koje fenomen „čokolada“ pruža otkrivamo tajne koje niste znali o njoj.

Izložba će trajati tri dana od 16. do 18. novembra u Muzeju primenjene umetnosti, od 11 do 19 časova. Ulaz je besplatan.

P.S. Svečanosti povodom 25 godina uspešnog rada i otvaranje izložbe u Muzeju primenjene umetnosti 15.11.2017.godine u 19 časova, svoje prisustvo potvrdili su Nj.K.V. Prestolonaslednik Princ Aleksandar i Princeza Katarina, Velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, Nj.E. ambasador Indije, predstavnici privrednih komora Srbije i Beograda, kao i mnoge druge zvanice.

cokolada Kompanija Art Ival poklanja svim ljubiteljima čokolade izložbu pod nazivom CRNO I BELO – PRIČA O ČOKOLADI
Comments