WANNABE DIGITAL AWARDS: Biramo najbolje influensere u čak 17 kategorija!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Čelnici najveće društvene mreže fokusirani su na širenje ciljeva ove kompanije. Na kongresu “Mobile World” Mark Zakerberg govorio je o budućim planovima ove enormne kompanije, koja je pod svoje uzela čak osam akvizicija preduzeća. Akvizicija je, za one koji ne znaju, poslovna kombinacija koja spaja dve ili više firmi u jednu poslovnu jedinicu.

Kontinuitet poslovanja Facebooka ide uzlaznom putanjom i sve više napreduje. “Naša vizija nije da povežemo sedminu sveta, to je pokušaj da se povežu svi, a za to je potrebno formirati partnerstva, jer nijedna kompanija ne može promeniti sama način na koji Internet funkcioniše”.

Sa ciljem da ljudima Internet učini dostupnijim nego ikada pre, formiraju se partnerstva. Nove organizacije, vode ka velikom poslu, a Facebook je svestan da mora da postavlja standarde. Facebookova strategija je da sklapa akvizicije sa kompanijama koje se međusobno dopunjavaju i pomažu ovu društvenu mrežu. Evo, koje su to kompanije imale privilegiju da se udruže sa Facebook silom.

Slika 147 Kompanije koje je Facebook kupio

Mark Zakerberg

Branch (15 miliona dolara)

Facebook je kupio njujorški start-up koji je napravio više alata za komunikaciju na društvenim mrežama. Radi povezivanja zajedničkih interesa, predviđa se preokret i to u vidu grupne komunikacije sviih korisnika Facebooka. On je skoro uveo #hashtag, oznaku preko koje mogu da se dopisuju svi korisnici, a to je ono što je moguće na Twitteru. Ukratko rečeno, Branch treba proširiti na veličinu Facebooka.

Face.com (60 miliona dolara)

Facebook je takođe kupio firmu koja razvija softver za prepoznavanje lica Face.com. Planira najverovatnije da ugradi ovu tehnologiju u već postojeći softver, a za ovu mogućnost iskeširao je 60 miliona dolara. Ova akvizicija će najviše koristiti za automatsko prepoznavanje lica na fotografijama snimljenim telefonom.

Snaptu (60 miliona dolara)

Snaptu je proizvođač mobilnih aplikacija. Razvijen je 2007. godine i ovim partnerstvom će zajedno sa Facebookom moći brže da se razvija. Prema izjavi iz Snaptua, rad u Facebookovom timu omogući će brži razvoj proizvoda, a pridruživanje kompaniji omogući će im “da ostave još veći uticaj na svet”.

Jibbigo (suma kupovine još nije otkrivena)

Jibbigo je aplikacija koja može da prevede određeni tekst i zvuk u određenom broju željenih jezika, koristeći internet ili ne. Podržava preko 25 jezika. Ova aplikacija razvija tehnologiju prepoznavanja govora i mašinskog prevođenja.

Parse (90 miliona dolara)

Za svega 90 miliona dolara Zakerberg je kupio aplikaciju koja omogućava programerima razvoj mobilnih aplikacija. Tako će moći da se fokusiraju na izgradnju svoje aplikacije.

Onavo (150 miliona dolara)

Izraelska kompanija Onavo kupljena je za 150 miliona dolara. Oblast poslovanja ove kompanije je mobile data management, a osnovni posao joj je da meri protok podataka na smartfonu. Ovom kupovinom Facebook će moći da uspostavi bazu na Bliskom istoku, a ovo je odličan mamac da se privuku brojni korisnici.

Instagram (milijardu dolara)

Već smo govorili o ovom partnerstvu i o tome kako je od kada je nastao 2010. Instagram doživeo veliki preokret i našao se u centru pažnje. Facebook je već imao planove da stvori sopstvenu aplikaciju za razmenu fotografija, ali je lakše bilo kupiti Instagram. Zajedno su odličan tim, od kojih tek očekujemo novine.

WhatsApp (19 milijardi dolara)

Najpopularnija mreža na svetu kupila je aplikaciju za razmenu poruka WhatsApp. Glavni cilj ovog udruženja je da se poveže što više ljudi. Dogovor je postignut zbog toga što čelnici Facebooka smatraju da WhatsApp ima ogroman potencijal.


Violeta Stojanović

Editors choice