“IT!” – klavirski koncert je delo inspirisano fenomenom nagona, kao jednim od ključnih pokretača bilo koje umetničke kreacije. Iz nagona, Brkljačić je ušao u stvaralački proces koji nije mogao da stane dok se u određenom trenutku nije reklo: “To je to!” Ovaj momenat važi, kako za ovu kompoziciju, tako i za bilo koju drugu kreaciju koja za cilj ima stvaranje umetničkog dela. Otuda i naziv “IT!”. Iako je početkom 2001. godine pijanistkinja Neda Hofman studijski snimila ovaj koncert, punih12 godina kasnije nastupom Aleksandra Šandorova i orkestra RTS-a, sa dirigentom Bojanom Suđićem, ovaj klavirski koncert doživljava svoju premijeru.

Ivan Brkljačić je rođen 28. februara 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je 2001. godine na Fakultetu muzičke umetnosti, Odsek za kompoziciju i orkestraciju, u klasi Srđana Hofmana. Na istom fakultetu je najpre, u klasi Zorana Erića, 2005. godine završio magistarske studije kompozicije, a zatim je 23. oktobra 2012. odbranio doktorski umetnički projekat, na temu “Istar – ciklus nascentnih muzičkih karikatura za scensko izvođenje u pozorišnom dekoru”, rađen pod mentorstvom Srđana Hofmana.

Učestvovao je na majstorskim kursevima za mlade kompozitore: u Ohridu (2000. godine – Tehnike komponovanja u savremenoj muzici; 2002. godine – Kurs za muziku i film), u Varšavi (2003. godine – Kurs za mlade kompozitore u okviru festivala Varšavska jesen) i Gracu (2005 – Impuls, Internacionalna akademija za mlade kompozitore i instrumentaliste).

SO MART 2013 EL POZ Koncert Simfonijskog orkestra RTS

Dođite na koncert!

Kompozicije Ivana Brkljačića izvođene su mnogo puta u Beogradu i ostalim gradovima Srbije. Takođe, njegova dela izvođena su u: Belgiji, Holandiji, Kanadi, Švedskoj, Brazilu, Češkoj Republici, Italiji, Austriji, Sloveniji, BiH, Poljskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Francuskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Australiji (aprila 2010. kompozicijom “Jinx”, u izvođenju australijskog Modern Music Ensemble-a i dirigenta Daril Prata (Daryl Pratt), otvoreni su Svetski dani muzike u Sidneju).

U aprilu 2006. ostvario je svoj prvi autorski koncert, u Sali Mokranjac u Beogradu, na kojem su solisti Beogradske filharmonije i orkestra RTS-a, profesori Fakulteta muzičkih umetnosti i škole “Mokranjac”, kao i Trio Slavko Osterc izveli deset njegovih kompozicija. Ivan Brkljačić se bavi komponovanjem muzike za pozorišne predstave. Uradio je muziku za Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Scenu Raša Pavlović u Narodnom pozorištu, Bitef teatar, Duško Radović, Boško Buha, Scenu Mata Milošević u okviru FDU-a, Zvezdara teatar, AKUD Branko Krsmanović i Pinokio – Zemun. U dva navrata učestvovao je na pozorišnim festivalima univerzitetskih pozorišta sa AKUD B. Krsmanović, u Bezansonu i Parizu (Francuska), 2000. i 2002. godine.

Comments