U okviru koncertne izložbe biće predstavljeni muzički albumi srpskih porodica nastali krajem XIX i početkom XX veka, a koji su danas sačuvani u okviru arhivskih i bibliotečkih kolekcija. Reč je o unikatnim artefaktima, zanatski izrađenim tvrdim povezima, koji su svedočanstvo o srpskom kućnom muziciranju u decenijama pred izbijanje Prvog svetskog rata, te o načinima na koji se srpski nacionalni identitet ispoljavao u ovom periodu.

Istraživanje koje je prethodilo izložbi obuhvatilo je ukupno dvadeset i sedam ovakvih albuma koji se danas čuvaju u Arhivu Muzikološkog instituta SANU, Biblioteci Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Narodnoj biblioteci Srbije, a koji su nastali u Beogradu ili u gradovima tadašnje Austrougarske. Ovakvi albumi predstavljaju odraz repertoara kućnog muziciranja i reflektuju muzički ukus pojedinih članova porodice. Sadržaj albuma reflektuje složene muzičke ukuse tog doba, te se po pravilu sastoji iz “družbene muzike” domaćih autora (plesovi, pesme, marševi, i slično), kao i ‘salonskih’ komada stranih kompozitora.

Izložba se održava u izložbeno-koncertnom prostoru Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, gde će muzičari – LP duo sa saradnicima – tokom celokupnog trajanja izložbe izvoditi muzička dela sa stranica albuma. U toku čitavog trajanja izložbe biće omogućeno stručno vođenje za posetioce.

Постер 1 Koncertna izložba: Predratni muzički albumi srpskih porodica

U toku izložbe, biće upriličena i dva posebna događaja:

Svečani koncert sa uvodnim predavanjem – četvrtak, 20h.

Koncertno predavanje – nedelja, 18h.

Na koncertnom predavanju posebno ćemo se pozabaviti pitanjima ličnog identiteta autora albuma, odnosima javnog i privatnog, te “kućnog“ i “salonskog“ muziiranja. Kao specifična tema izdvaja se pitanje nacionalnog identiteta, kreiranja zamišljenih predstava nacionale teritorije, prisutnost multilingvalnosti, te konačno odnosa ideologija srpskog i jugoslovenskog nacionalizma koji se može pratiti kroz stranice albuma pravljenih u vreme Prvog svetskog rata.

Muzej nauke i tehnike, Beograd, 12–15 novembar

Izložba je otvorena 17–20h radnim danima i 10–20h vikendom

Organizatori: Muzikološki institut SANU, Muzej nauke i tehnike, Beograd

Pokrovitelj: Sekretarijat za kulturu Grada Beograda

Autor izložbe: Srđan Atanasovski

Izvođači: LP duo (Sonja Lončar, Andrija Pavlović), Tijana Đuričić (sopran)

Partneri na projektu: Kulturni centar Beograda, Fakultet muzičke umetnosti, Narodna biblioteka Srbije, Matematički institut SANU, Muzej primenjene umetnosti, Muzička škola Stanković, Muzička škola Mokranjac.

Comments