“Riba ribi grize rep, seks s kondomom bas je lep” – Sećam se ove rečenice iz naslova koja mi se zbog rime urezala u pamćenje još kada sam za neki od tinejdžerskih rođendana dobila kondom simpatično uklopljen u poster sa opisom mog horoskopskog znaka. Bila je to jedna od onih zezalica koje su se svojevremeno prodavale u Bezistanu, pa smo ih redovno razmenjivali kao rođendanske poklone jer to je tada delovalo baš simpatično, a i savršeno se uklapalo u naš klinački budžet.

Moje društvo je tad već bilo prevazišlo kupovanje kondoma na velikom odmoru, punjenje istih ledenom vodom iz školskog WC-a i gađanje nas, nit devojčica, nit devojaka, u to vreme. Da citiram omiljenu nam Britni Spirs (Britney Spears): “I’m not a girl, not yet a woman!” Uglavnom, tada smo znali nedovoljno o seksu i osnovno o kondomima naročito ako pričamo o brendovima, materijalima, bojama, ukusima i svemu što nam danas industrija proizvoda za seksualnu zaštitu i pomagala velikodušno nudi.

Ranije je uglavnom bio poznat Romed, pre Dureksa (Durex) i Trojanca (Trojan), a danas je to more različitih vrsta kondoma, što za žene, što za muškarce. Nekada je kondom služio da spreči neželjenu trudnoću pa onda i prenošenje polnih bolesti, ali danas je njegova uloga u seksu evoluirala, te je on dužan da zadovolji i pojedine kriterijume koji se odnose na veličinu, obim, trenje, izdržljivost, podsticanje višestrukih orgazama i većeg seksualnog užitka.

Trojanac recimo, verovali ili ne, ima više od 50 različitih vrsta kondoma koji se dele prema materijalu izrade, vrsti zadovoljstva koje treba da potpomognu i naravno veličini koje počinju od univerzalne, preko L i na kraju XL. Ne znam samo gde se tu zagubilo S? Mnoge žene bi verovatno potvrdile da je ta veličina mnogo potrebnija na tržištu od recimo XL, ali to je samo još jedan primer kako se popularnost proizvoda gradi na psihologiji potrošača. Postoji čitava XL kolekcija koja se zove Magnum, a pakovanje je crno sa zlatnim slovima, verovatno da bi se muškarci osećali kao super heroji kada stave takav kondom.

Osim po veličini, kondomi se očigledno biraju i po efektu koji vatreni, upsaljeni ljubavnici žele da postignu. Više nema potrebe da vodite ljubav na upaljenoj veš mašini da biste pospešili vibracije, jer danas možete da birate hoćete li da vaš kondom ima vibrirajući vrh, lubrikante za intenzivniji nadražaj ženskog polnog organa, efekat vatre i leda u jednom, lubrikant za produženo zadovoljstvo, rebrastu površinu ili ukus i miris maline, banane ili narandže, ako usput malo ogladnite. Pored kondoma, Dureks recimo proizvodi i druga pomogala poput čuvenog vibrirajućeg prstena, ili kako u nekoj radnji u Srbiji piše “Vibro prstena za j.b.nje”, kao i raznovrsnih lubrikanata koji će tim moćnim kondomima dodatno asistirati da seks bude još bolji. Čini se da mi tu više nikakvog posla nemamo. Samo se spojimo, prikačimo kondome i premažemo se lubrikantima, ležimo i uživamo.

Šalu na stranu, korišćenje prezervativa treba shvatiti ozbiljno, pogotovo ako želite da uživate u neobaveznom seksu i ako ne želite da dođete u situaciju da svoje zdravlje ugrozite abortusom zbog neželjene trudnoće. Seksualne slobode su odavno osvojene, ali njihova posledica je razvoj novih polno prenosivih bolesti kao i porast tinejdžerskih trudnoća i ljudi obolelih od HIV-a. Imajući u vidu sve mogućnosti, sigurno ste svesni da nikada niste 100% zaštićeni. Što reče svojevremeno moj gimnazijski profesor biologije Cicko: ²Najbolji vid zaštite je ne upuštati se u seksualne odnose!² Ma važi!

Životom definitivno ne treba bagatelisati zbog trenutka, ali ne treba ni biti previše oprezan i upropastiti spontanu strast. Trudite se da nađete neku sredinu u svemu i da se edukujete o svim merama zaštite koje danas postoje, a mnogo ih je. Iako možda nisu rasprostranjeni, kondomi za žene su takođe efektni u zaštiti od trudnoće i od polnih bolesti. Redovni pregledi kod urologa nisu u modi kod nas među muškom populacijom, čast izuzecima, ali to što većina polnih bolesti kod muškaraca ne izaziva simptome ne znači da nešto niste zakačili. Zahvaljujući Internetu sve informacije su vam na dohvat ruke, a na YouTube portalu postoje i klipovi koji prikazuju kako se stavljaju i muški i ženski kondom.

Poražavajuća je poslednja Dureksova statistika da se u Srbiji godišnje iskoristi samo 1,42% kondoma po glavi stanovnika, a da se čak 65% ispitanika plaši side i drugih bolesti. Da jeste, seks je lepši bez kondoma, ali kad ih je već toliko na raspolaganju zar vas ne kopka da ih sve probate, pa se možda i prijatno iznenadite?


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments