Dobra, zdrava ishrana počinje pametnim izborom pri kupovini namirnica. Pošto nas često zanesu privlačne ambalaže i maštovite reklame, ne držimo se spiska i kući odlazimo sa gomilom nezdrave hrane, potpuno beskorisne za naš organizam. Da se ovo ne bi iznova ponavljalo, važno je steći naviku pametnog biranja namirnica, što je prvi korak ka zdravijem načinu života.

Slika 11 Korisni saveti za “zdravu” kupovinu namirnica

Teško je držati se spiska zbog tolike ponude

Povrće

Povrće i voće bi trebalo da zauzmu najveći dio spiska za kupovinu. Iako danas nema velike razlike između uvoznog povrća koje nalazimo u marketima, i onog domaćeg sa pijace jer je sve uglavnom hemijski tretirano, trudite se da posjećujete pijace češće, jer vas podavci u najmanju ruku mogu posavjetovati oko načina pripreme određene biljke. Kada steknete tu naviku, sigurno ćete naći i omiljenog prodavca od kojeg ćete znati kakve proizvode možete da očekujete.

Voće

Kao i povrće, voće je najbolje kupovati svježe, ali ako ste se odlučili za zamrznuto, provjerite da li sadrži dodatne, vještačke šećere. Kako bi vam konzumiranje voća prešlo u naviku, napravite plan da svake sedmice isprobate nešto novo. Ukoliko ne volite eksperimentisanje, držite se makrobiotičkog principa ishrane, tj. konzumirajte lokalno i sezonsko voće (i povrće).

Proteini

Ne zaboravite proteine! Oni su neophodni za normalno finkcionisanje organizma i postoje oni životinjskog i biljnog porijekla. Dobri izvori životinjskog porijekla proteina su govedina, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi. Pošto prevelik unos namirnica životinjskog porijekla nije zdrav, proteine unosite konzumiranjem orašastih plodova, mahunarki, proizvoda od soje i žitarica. Neka se u vašoj korpi nađu zdrave grickalice koje obiluju proteinima kao što su npr. nesoljeni bademi.

Mliječni proizvodi

Konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda nije neophodno, ali je veoma zdravo i navika je velikog broja ljudi. Prilikom kupovine, obratite pažnju na količinu masti koja je naznačena na pakovanju. Proizvode često možete zamijeniti onim sa manje masti i kalorija, bez posljedica po ukus.

Slika 2 Korisni saveti za “zdravu” kupovinu namirnica

Povrće je uvijek dobar izbor bilo da je iz marketa ili sa pijace

Žitarice

Ako se hranite zdravo, na spisku vam se vjerovatno nalaze žitarice. Najčešća greška je kupovina već napravljenih mikseva sa dodacima voća i čokolade radi poboljšanja ukusa. Ovakva pakovanja sadrže mnogo šećera i nedovoljno vlakana, pa je najbolje da uzmete nekoliko vrsta omiljenih žitarica i sami napravite svoj miks. Kada kupujete integralni hljeb, provjerite sastav, da li ima dodatnih šećera, udjela bijelog brašna i hemijskih supstanci.

Suplementi

Zdrav režim ishrane uglavnom zahtijeva malo dodataka da bi se održao balans. Ako na primjer, niste ljubitelj ribe i rijetko je jedete, koristite omega-3 masne kiseline (ima ih u raznim oblicima). Multivitaminski proizvodi su takođe vrlo korisni, jer tako unosite potrebnu dozu vitamina koju niste unijeli hranom.

Izvori fotografija: pinosgetfresh.com, cookingwithegg.com, neighborhoodnotes.com


Kristina Pantelić je studentkinja novinarstva koja vjeruje u moć univerzuma i misli. Uživa u slatkišima, čaju, čitanju blogova i nikako joj ne ide pisanje o sebi u trećem licu.

Comments