Često ulažemo sve napore kako bi koža na licu bila glatka, negovana, zaštićena, želeći da izgleda kao glazirana krofna. Šalu na stranu, baš iz ovog razloga možemo da zapostavimo kožu drugih delova tela. Koža ispod pazuha zahteva posebnu negu, naročito jer se nalazi na ne tako vidljivom mestu.

Savet: Tupi brijač za jednokratnu upotrebu može da bude uzrok ako vam je koža ispod pazuha gruba. Zato, u nastavku saznajte kako da vam koža ispod pazuha bude hidrirana, glatka i bez iritacija.

Koža ispod pazuha zahteva redovan piling

Kada imate za cilj da vam koža bude glatka, piling bi trebalo pažljivo da uvodite u svoju rutinu. Piling pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, koje mogu da začepe pore, podstiče sintezu kolagena i pomaže da se poboljša tekstura i zategnutost kože.

Koristite nežni hemijski piling za uklanjanje mrtvih ćelija kože i otpušavanje pora. Hemijski piling će pomoći da se koža ispod pazuha posvetli i da se poboljša njen kvalitet. Trik za postizanje glatkih pazuha je pronalaženje ravnoteže između pilinga, kako ne bi došlo do iritacije.

Hemijski piling se sastoji od kiselih rastvora kao što su salicilna, mlečna ili glikolna kiselina kako bi se podstakla stimulacija, što rezultira pilingom. Fizički pilinzi, kao što su proizvodi sa malim perlicama, mogu izazvati iritaciju.

Što se tiče hemijskog pilinga, radite ga jednom nedeljno pre nego što povećate učestalost. Preporučuju se nežni hemijski pilinzi umesto oštrijih ručnih abraziva. Bolje je da probate i koristite mlečni piling nego onaj sa šećerom.

Koža ispod pazuha mora da se hidrira

Hidratacija je ključna za zdravu kožu. Ovlaživači koji sadrže keratolitičke agense pomažu da se nežno uklone mrtve ćelije sa površine kože. Glikolna, mlečna i salicilna kiselina su aktivni sastojci koji se nalaze u mnogim hidratantnim kremama zbog kojih će vam koža ispod pazuha uvek biti glatka.

Nakon tuširanja je obavezno da ispod pazuha namažete hidratantni losion ili kremu. Ovo može pomoći u smirivanju i omekšavanju kože, što je štiti od iritacija i upala. Takođe, ovo može da pomogne da se smanje neravnine i da se omekša hrapavost kože.

Pročitajte i: Ektoin – beauty sastojak koji odgovara svakom tipu kože

Preskočite suvo brijanje

Lako je olenjiti se što se brijanja tiče jer uglavnom dugo traje, ako je u pitanju celo telo ili ako morate često da se brijete. Iako suvo brijanje pazuha može da izgleda kao logično i dobro rešenje, to je jedna od najgorih stvari koje možete da uradite svojoj koži. Nemojte da se brijete bez upotrebe proizvoda za negu kože ako želite da imate glatke pazuhe.

Koristite gel za brijanje i brijač sa čistim oštricama koje ćete često menjati. Kad izbegnete iritacije i rane od brijanja, znajte da vas deli jedan korak od glatkih pazuha. Pored upotrebe kreme ili gela za brijanje, preporučuje se omekšavanje dlaka ispod pazuha toplom vodom, da pilingujete područje pre brijanja, koristite oštar brojač i da namažete hidratantnu kremu.

Razmislite o laserskom uklanjanju dlaka

Još jedno, trajnije rešenje za glatku kožu ispod pazuha je lasersko uklanjanje dlaka. Ovo je verovatno najskuplja opcija i zahteva vreme, trud i posvećenost, ali kada se proces završi, imaćete glatke pazuhe i trajno nežnu kožu.

Lasersko uklanjanje dlaka je efikasan način da se eliminiše sve što je povezano sa brijanjem. Procedura koja se dobro podnosi, lasersko uklanjanje dlaka pazuha može efikasno da eliminiše dlake ispod pazuha nakon serije tretmana. Tretman obično može da traje i oko šest meseci, i može biti obavljen na svake četiri do šest nedelja u zavisnosti od rasta dlake određene osobe. Pojedini mogu brzo uočiti rezultate laserske epilacije, dok će ostali morati da zakažu dodatne tretmane.

Pročitajte još i: Koža oko očiju – saveti za pravilnu negu

Naslovna fotografija: instagram.com/pinaykilikili

Marija Gavrilović

Comments