Čovek uz kojeg su brojne generacije odrastale, čovek koji je uspeo da na hiljade mališana vaspitava preko malih TV ekrana, koji je uticao na razvijanje svesti, kulture, obrazovanja, Raša Popov, preminuo je tokom prošle večeri u Beogradu, u 83. godini života.

1933. godine u Mokrinu, tog 23. juna, rođen je Raša Popov koji je jugoslovenski narod mnogo zadužio i kojem je ostavio mnogo toga u nasleđe. Iako je kroz odrastanje bio okrenut istoriji, na kraju se odlučio da dođe u Beograd i započne sa studijama književnosti koje su ga u potpunosti usmerile profesionalno, ali i privatno, jer je lepa reč postala njegova profesija, ali i raspoznavanje njegove ličnosti i celokupnog bića.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao novinar u Novom Sadu, i to u novosadskom dnevniku, a onda se njegovo angažovanje proširilo na list “mladost”, Radio Beograd, Televiziju Beograd. Osim toga, radio je i kao lektor srpskohrvatskog jezika i to u Londonu, Notingemu, Birmingemu, a ujedno je bio i glavni urednik Matice srpske u Novom Sadu. Međutim, ovde nije kraj svih njegovih profesionalnih angažovanja i smerova kretanja, ali svi ga danas najviše i najbolje poznajemo kroz legendarnu TV emisiju “Fazoni i fore” uz koju smo negde svi odrastali i učili mnogo toga.

Comments