Program okuplja 22 mentorska para i traje od januara do decembra 2015. godine. Obuhvata 10 mesečnih sastanaka mentorskih parova, na kojima diskutuju o izazovima sa kojima se menti susreće, zatim treninge i radionice o mentorstvu, ličnom i profesionalnom razvoju i drugim temama od značaja za uspešan rad mentija, okupljanja svih učesnika radi kreiranja snažne mreže budućih lidera, upoznavanja sa organizacijama i projektima drugih učesnika i otvaranja mogućnosti za saradnju, kao i priručnik i druge informativne materijala o mentorstvu i profesionalnom razvoju, te kontinuiranu podršku tima.

Zainteresovani su nedavno mogli da prisustvuju javnom predstavljanju ovog programa na ovogodišnjem Mikser festivalu, da učestvuju u radionici “Upoznaj mentora! Speed dating sa učesnicima Kreativnog mentorstva” i čuju inspirativno predavanje Branimira Brkljača, osnivača “Kuće ideja” u selu Mokrin kod Kikinde, koji je i član Savetodavnog odbora ovog programa.

Naredni konkurs za učešće biće otvoren početkom sledeće godine, a do tad moguće je besplatno preuzeti priručnik “Kreativnog mentorstva” sa sajta programa i upoznati se sa osnovim idejama i metodama.

“Kreativno mentorstvo” će tokom godina izgraditi, okupiti i podržati zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koji dele zajedničke vrednosti razmene, napretka i međusobnog podsticanja i inspirisanja i koji doprinose razvoju društva. Iako je program zasnovan na razvoju pojedinaca, filozofija koja ga pokreće je da će bolji i stručniji pojedinci svoju ličnu promenu prenositi dalje i pozitivno uticati na svoje kolege, porodicu i prijatelje. Dugoročni cilj programa je razvoj i transformacija društva zasnovana na znanju, kulturi i kreativnosti.

Glavni pokrovitelji programa su The Headley Trust, britanska fondacija koja podržava zaštitu kulturnog nasleđa, domaće kompanije SBB, Medicon i Titan Cementara Kosjerić, kao i Švedski institut, Ambasada Švedske u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri programa su British Council, Unfold Transformation, Terra Panonica, Gi group HR Sollutions, štamparija Vizartis, Nova Iskra i Ustanova kulture Parobrod.

kreativno mentorstvo Kreativno mentorstvo pruža mogućnosti za lični i profesionalni razvoj

Više informacija o učesnicima “Kreativnog mentorstva”

Grupu učesnika “Kreativnog mentorstva” čini 22 perspektivnih profesionalaca iz umetnosti, kulturnog nasleđa, kreativnih industrija, obrazovanja, menadžmenta kulture, kulturne politike, aktivizma, komunikacije i srodnih oblasti iz više gradova Srbije koji su izabrani na otvorenom konkursu tokom jeseni 2014. godine. Oni su dokazali posvećenost razvoju društva kvalitetnim i značajnim radom u svom profesionalnom polju i poseduju duh promene i napretka, proaktivnost i kreativnost. Neki od njih su: izvršna direktorka Narodnog muzeja Gordana Grabež, mladi arhitekta koji je predstavljao Srbiju na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji Nikola Andonov, operativna menadžerka Srpske filmske asocijacije Milica Božanić, pokretači novih kulturnih inicijativa, organizatori različitih umetničkih dešavanja, istraživači, aktivisti, kustosi.

Njihovi mentori tokom godinu dana, koliko traje ovaj program, vodeći su profesionalci različitih disciplina i generacija iz zemlje i inostranstva koji su prepoznali vrednost programa i potencijal učesnika i učestvuju u njemu pro bono – ambasadori, kulturni atašei, stručnjaci iz kulture, uspešni ljudi iz sfere biznisa, politike, marketinga, medija i drugi. To su uspešni i iskusni stručnjaci iz sfere kulture poput urednice programa Kulturnog centra Beograda Vesne Danilović, direktora British Council-a za Zapadni Balkan Tonija O`Briena, kreativne direktorke Miksera Maje Lalić, direktorke Kolarčeve zadužbine Jasne Dimitrijević… Svet biznisa predstavljaju predsednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović, nekadašnja generalna direktorka Soko Štarka Stella Karl Ćosić, direktorka GI group HR Sollutions Olga Svoboda, direktor Belgijsko srpske poslovne asocijacije Hugo Van Veghel, predsednik upravnog odbora Publicis Grupe Miša Lukić, a tu su i stručnjaci iz sveta obrazovanja, diplomatije, politike itd.

Comments