Ako ste došli do tačke kada osećate varljivu udobnost svoje zone komfora, u kojoj je sve poznato, utvrđeno, odvija se glatko, ali vam je ponekad dosadno i osećate da se ne razvijate i ne napredujete, možda je vreme da usvojite novi životni stil. A ako ste kroz tu tačku prošli, prepustili se rutini svakodnevice i osećate da tonete – otupeli ste, ničemu se posebno ne radujete, ni u čemu naročito ne uživate, nedostaje vam motivacija i često se osećate ravnodušno i malodušno, znajte da nije tako teško kreirati i usvojiti novi životni stil, koji će vam doneti osveženje i ispuniti vas energijom.

Kako se kreira životni stil

Velike su šanse da je vaš životni stil evoluirao bez vašeg svesnog učešća i namere – kao dete, retko ste morali da brinete o svojim izborima, oni su bili napravljeni za vas. Ali, sve vam je bilo novo i svaki dan ste dočekivali sa uzbuđenjem. Kao mlada osoba, nastavili ste utvrđenim putem, ali niste gubili entuzijazam – školovali ste se, možda zaposlili, preselili u novi kraj, doživljavali ljubavne uspone i padove. Život se odvijao, a vi ste učestvovali i vaš životni stil se uspostavio na osnovu obrazaca koje ste usvojili i nastavili da praktikujete. Niste morali da radite na tome da vam život bude zanimljiv, sve dok ste sticali nova iskustva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Dosada kao upozorenje

Kada steknete dovoljno iskustva, shvatate da se obrasci ponavljaju, a to može da bude dosadno, pa i neprijatno. Čak i najzanimljiviji posao postaje rutina, a vi nemate volje da mu pristupite i odlažete ga. Ako vam je doadno, velike su šanse da pasivno pristupate frustraciji – umesto da istražujete kreativna rešenja za svoju dosadu, ostajete pasivni, „ubijate vreme“ konzumirajući društvene medije i sadržaje na internetu. Dosada vas upozorava da morate promeniti svoj životni stil, jer ako ne nađete kreativne načine da se pokrenete, frustracija se na kraju transformiše u pritisak koji iscrpljuje vašu energiju i oduzima vam vitalnost. Beznađe u vezi sa budućnošću, takođe, usisava radost življenja u sadašnjem trenutku.

Kako da se pokrenete

Osvežiti i promeniti svoj životni stil, ne znači da treba da napustite posao ili prekinete vezu, mada možete osećati da to treba da uradite i to može biti opravdano. Međutim, to su površne promene, koje se ne bave osnovnim emocionalnim problemima i obrascima. Promene te vrste mogu dovesti samo do daljeg ponavljanja starih obrazaca u novim okolnostima. Ako ne promenite nešto suštinski, iznutra, imaćete isti ishod – ne možete pobeći od sebe, zato morate da se bavite sobom.

Vaš životni stil zavisi od vas

U detinjstvu ste zavisili od svojih roditelja, porodice i okruženja, koji su vam određivali životni stil. U zrelosti – sve zavisi od vas. Čekanje i nada da će se nešto desiti, nisu konstruktivni. Da biste se pokrenuli, obnovili energiju i uneli svežinu i radost u svoj način života, moraćete nešto da preduzmete.

Pročitajte i ovo: Zašto preživljavanje ne bi trebalo da bude stil života

Šta možete učiniti da osvežite svoj životni stil – već danas

Promenite svoju rutinu

Promena je neophodna za rast, a velike promene se ne postižu preko noći. Međutim, i one najmanje imaju značajan uticaj. Počnite od tih malih promena, od iskoraka iz svakodnevnih navika, kako biste probudili svoju percepciju, osetili nove senzacije i vibracije. Idite drugim putem do posla, istražujte novu muziku, koju do sada niste slušali, čitajte pred spavanje, umesto da krstarite po Internetu. Ove male promene podstaći će nove odgovore u vama i pokrenuti stvari u pravom smeru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Istražite nove strasti

To ponekad znači i da treba da oživite stare strasti, one koje ste zaboravili, jer verujete da ste ih prerasli. Obično je ono nas je u detinjstvu zanosilo i ispunjavalo, deo naše prave strasti. Možda ste zapostavili neke svoje talente, jer vam je pisanje pesmica, crtanje, krojenje, ukrašavanje, služilo da se igrate, a u porodici nikada niste dobili podsticaj da se bavite pisanjem, umetnošću, modom, dizajnom. Krenite na kurs kreativnog pisanja, slikanja, ručnog rada, idite na časove plesa, pridružite se nekoj grupi koja se bavi stvarima koje vas zanimaju. Izaberite nešto zbog čega imate onaj osećaj iščekivanja da se dogodi nešto uzbudljivo, koji poznajete od detinjstva. Nastavite da istražujete, upoznajte nove ljude – čim se pokrenete, dolazi nova energija da podrži novi stil života u kome vam nikada neće biti dosadno.

Novi životni stil uključuje svesnost

Razvijajte i negujte praksu svesnosti – primarni zadatak svesnosti je da osvetlite svoju senku, prepoznate programirane delove sebe, koji ponavljaju toksične obrasce. Na primer, ako se uvek žalite i stavljate u prvi plan prepreke, sve što radite biće besmisleno. Posvetite vreme razmišljanju o nesvesnim izborima koji oblikuju vašu perspektivu, da biste se osnažili da pravite nove izbore – da vežbate fokus na rešenja i da probleme shvatate kao izazove, da se oslanjate na sebe i pronađete uzbuđenje u tome da sebe isprobavate, da otkrivate i poboljšavate svoje sposobnosti. Možete pronaći mnogo tehnika Mindfulness-a i mnogo alata za negovanje svesnosti, isprobajte one koji vas zanimaju i praktikujte one koji rade za vas.

Pročitajte i ovo: Osnovni principi produhovljenog načina života

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments