U prethodnom tekstu pisala sam o novogodišnjim jelkama, modernim alternativama i različitim stilovima, pa pretpostavljam da je sada pravo vreme da počnete da ukrašavate svoje domove za zimske praznike. Ako ste mislili da je dovoljno samo okititi jelku, apsolutno grešite! Ukoliko želite da budete u trendu i imate stila, moraćete malo više da se potrudite oko prazničnog ukrašavanja. Daću vam neke ideje o tome koje novogodišnje rekvizite iskoristiti i na koji način to uraditi da biste ukrasili svoj dom.

1. Ukrasi za jelku. Najjednostavniji i najpristupačniji način da ukrasite svoj dom je da iskoristite ukrase. Bez obzira da li volite svetlucavo zlatne i srebrne ili u jarkim bojama, oni mogu stvoriti lep i lagan efekat. Možete ih smestiti u tegle ili vaze, na poslužavnike ili čak obične tanjire i samo spustiti na sto, u prozorsko okno ili iznad kamina – upečatljiv i moderan efekat je zagarantovan! Međutim, ako ste raspoloženi za malo ručnog rada, možete napraviti i vence od ukrasa – oni su tako lepi i neobični! Evo uputstva kako to da uradite. Jedna stvar koju bi trebalo zapamtiti jeste da bi sav vaš praznični dekor trebalo da se slaže kada je reč o boji, pa – bez obzira koji ste stil dekoracije odabrali – obezbedite da je sve iz iste palete boja. (Na primer, ako odlučite da ukrašavate u glamuroznom stilu, tada bi svi ukrasi, grančice i drugi predmeti trebalo da budu zlatni, srebrni i svetlucavi – na kraju krajeva, želeli ste da to bude glamurozno!)

christmas home decor5 Kućni dekor za zimske praznikechristmas home decor9 Kućni dekor za zimske praznikechristmas home decor4 Kućni dekor za zimske praznike

2. Božićne svetiljke i snežne pahuljice. Božićne svetiljke se ne moraju upotrebljavati samo na jelkama – mogu se iskoristiti na mnogo drugih načina! Možete njima formirati oblike na zidu ili ih možete postaviti na prozor ili neko drugo mesto – verujte mi, njihov šarm samo raste s vremenom! A šta su ta svetla bez snežnih pahuljica? One mogu biti od papira, drveta, porcelana ili nekog drugog materijala. Naravno, najlakše je napraviti papirnu verziju i, ukoliko ste inspirisani da to uradite sami ručno, pahuljice su jedan veoma jednostavan “uradi sam” projekat sa veoma lepim rezultatima. Evo kako napraviti papirnu pahuljicu.

christmas home decor8 Kućni dekor za zimske praznikechristmas home decor6 Kućni dekor za zimske praznikechristmas home decor2 Kućni dekor za zimske praznike

3. Čarape. Obavezan element svake novogodišnje jelke! Ako želite poklone od Deda Mraza, obavezno razmislite o tome da okačite čarapu negde u svom domu. A kad ste već kod toga, učinite to sa stilom: neka čarapa bude svetlucava, šarena i neka služi kao akcenat u vašoj prostoriji. Ako to učinite, garantujem vam da vam nikakva druga dekoracija neće biti potrebna.

christmas home decor1 Kućni dekor za zimske praznike

4. Grančice. Još jedan vrlo pristupačan način da dodate praznični vajb vašem domu je unošenje grančica. To mogu biti obične grančice koje ste pronašli u prirodi ili lepe Manzanita grančice (koje ne spadaju u kategoriju “vrlo pristupačno”), a možete ih iskoristiti ili kao novogodišnja drvca i ukrasiti ih u skladu s tim ili možete okačiti o njih nekoliko ukrasa ili papirnih pahuljica i od toga izraditi lep centralni ukras za vašu trpezu ili samo detalj za vašu sobu.

christmas home decor7 Kućni dekor za zimske praznikechristmas home decor3 Kućni dekor za zimske praznike

Takođe, sastavila sam vodič za praznički šoping dekora za vaš dom.

srecni praznici Kućni dekor za zimske praznike

1. Dekorativne šišarke (Kika), 2. šarene figurice (Kare), 3. metalik jastuci (Kare), 4. sveće (Kika), 5. zvezda (Kika), 6. porcelanska figura (Kika), 7. čarapa (Kika), 8. lizalice (Merkur), 9. ukrasi (Kika), 10. svećnjak (Kare)

Zapamtite da kako god ukrasite vaš dom za praznike, on bi trebalo da predstavlja vas i vaš stil življenja, a najvažnije je da se vi osećate udobno sa svim što ste uradili.

Srećni praznici i srećno sa ukrašavanjem!


Ludmila Crigan je osnivač i urednik bloga creamylife, zadužena za donošenje mrvica inspiracije bez obzira da li je u pitanju dizajn enterijera, dekor, boje ili ideje koje vode kreativnom življenju. Njen stil se može definisati kao eklektični šarm sa dodirima modernog, ženskog i savremenog.

Comments