Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

Kako se “radi” ljubav prema sebi u 2020?

Sa liste (neispunjenih) odluka: 5 saveta kako da uspešno dođeš do željene figure

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Verovatno niste znali da je na našim prostorima ovo jedna od najpopularnijih rasa pasa. Narodni naziv za njih je vučjak. Često asociraju na policiju, vojsku. Pored toga što veoma brzo uče i mogu biti veoma disciplinovani, psi ove rase su veoma osetljiva bića, emotivni, požrtvovani, nežni i pažljivi. Lako se prilagođavaju situaciji i brzo uče ako želite da im nešto pokažete. Najlakši način učenja je kroz igru sa nekim predmetom koji vaš ljubimac voli, recimo sa loptom.

foto13 Kućni ljubimci: Nemački ovčari

Ovi inteligentni i neodoljivi psi veoma su pokretljivi i gipki, a postoje i standardi koje njihova građa treba da ispunjava. Na slici je prikazana građa izložbenog primerka

Veoma su pogodni za čuvanje u kući, jer vole dvorišta i prostor u kome će sami biti gazde. To su psi koji mnogo vole slobodu istraživanja svakog kutka dvorišta i svoje teritorije. Teško podnose da budu vezani i zato ih je najbolje držati puštene u dvorištu sa jasno određenim mestom gde će spavati i jesti. Teže ih je čuvati u stanu i manjem prostoru, jer su veći psi i dosta su neuredni, ali nije nemoguće. Potrebno je naoružati se strpljenjem i vremenom ako se odlučite za takvu akciju. Ljubav se podrazumeva.

foto23 Kućni ljubimci: Nemački ovčari

Kao štenci liče na male mede, veoma su umiljati i prijateljski nastrojeni

Ako se nalaze pušteni u dvorištu i pored toga potrebno ih je voditi u šetnje i na trčanje. Veoma brzo će zavoleti šetnje i naučiti da idu pored vas. Tada se ponašaju kao pravi istraživači. Vole da učestvuju u svim igrama i aktivnostima sa vama i sa loptom. Veliki su zaštitnici gazde i dvorišta. Potrebno je obratiti pažnju na njihovu socijalizaciju sa drugim psima.

foto32 Kućni ljubimci: Nemački ovčari

Pas moze naučiti mnogo trikova ako je gazda strpljiv i odvoji vremena da ga nauči. Rex je naučio da pije vodu iz svoje flaše kada se umori tokom šetnje

Na vama je odluka da li ćete ih hraniti dva puta dnevno ili samo jednom sve dok njihov obrok zadovoljava sve potrebe. Možete ih hraniti domaćom hranom koju sami pripremate ili kupovnom. Idealno je kombinovati jedan i drugi režim ishrane, uz dodatak neophodnih vitamina i minerala.

Ne treba ih kupati više od dva do tri puta godišnje ako se nalaze u dvorištu, ali je veoma važno da ih naučite da se ne plaše vode. Ova rasa pored dlake ima i poddlaku tako da se njihovo krzno može zaprljati samo pri vrhovima. Ali je zato veoma bitno da ih makar jednom sedmično dobro iščetkate i uklonite višak dlake.

foto41 Kućni ljubimci: Nemački ovčari

"I tokom odmora ja volim sve da posmatram"

Postoje standardi koje ovi psi treba da ispunjavaju u svom izgledu i građi. Boja krzna je uvek osnovna crna dok ostali tonovi variraju od riđe do toplih smeđih tonova. Imaju jak i prepoznatljiv lavež. Veoma su hrabri i inteligentni. Pravougaonog telesnog oblika, jaki i mišićavi. Isijavaju moć i pokretljivost.

Telo im mora biti građeno funkcionalno, harmonično i skladno. Kreću se kasom, pa su zato kod nemačkog ovčara posebno važni pravilni uglovi među udovima. Uši im moraju biti uspravne. Visina mužjaka je od 61 cm do 65 cm, ženki od 55 cm do 60 cm.

foto51 Kućni ljubimci: Nemački ovčari

Svoju teritoriju pažljivo čuvaju

Zanimljivosti o njima su da je upravo ova rasa najomiljenija službena rasa na svetu. Uzgajivači i ljubitelji su udruženi u WUSV (Svetski savez nemačkih ovčara). Samo u Nemačkoj je 150,000 članova društva nemačkih ovčara i oko 15,000 prijavljenih uzgajivača. Nemačkih ovčara na svetu ima 1,5 miliona.

Veoma vole sve ukućane, ali odmalena odaberu jednog člana porodice koga će najviše voleti i slušati. Kada ih jednom upoznate teško je odupreti se njihovom neodoljivom šarmu.

(Vlasnica desetogodišnjeg i sedmomesečnog nemačkog ovčara)


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Editors choice