Pre izvesnog vremena u prodavnicama kao što su Tempo, DIS, Rodić i drugim lancima hipermarketa pojavilo se sitno naranžasto voće. Natpis je naprosto nosio reč “Kumquat”, “Qumquat” ili “Kumkvat” (kako gde).

Ljudi koji su ga kupovali, verovatno su se već sreli sa ovom neobičnom voćkom. Popularan je u Americi, Nemačkoj, a posebno u Aziji odakle i potiče. Ali, šta je uopšte taj kum-štagod?

naslo5 Kumim te kumkvatom

Drvo kumkvata

Sa zimzelenog žbunja koje može da poraste i do pet metara u visinu, sa trnjem okićenih grana, između tamnozelenih listića, raste narandžasto voće jajastog oblika. Raste širom južne Azije. U Kini ga uzgajaju još od 12. veka. Kultiviše se i u Japanu, na Tajvanu, Filipinima. Sredinom 19. veka u Evropu ga je preneo Robert Forčun (Robert Fortune), a iz Evrope je brzo našao put do toplih krajeva Amerike, gde se i danas uzgaja (u Kaliforniji imaju i festival posvećen ovoj voćki).

Kumkvat se najčešće jede svež. Tada do izražaja najviše dolazi raznovrsnost njegovih ukusa. Korica se jede i slatkasta je, a unutrašnjost je kiselkasta, sa blagim prisenkom gorčine. Jedan zalogaj preliva se čitavim nizom utisaka. Stoga je omiljen u kolačarstvu i počesto se služi uz sladoledne slatkiše. Od kumkvata dobija se odlična marmelada, a može i da se ušećeri. Ako stavite nekoliko voćki u teglu i uspete so, dobićete sparušene tamnosmeđe plodove i tamnu tečnost. Kašičica jednog i drugog čini odličan lek protiv prehlade i grebanja u grlu. Na Filipinima i Tajvanu grickaju ih uz zeleni i crni čaj, a postaje sve popularniji u martiniju i drugim koktelima.

svinjetina Kumim te kumkvatom

Svinjetina sa povrćem i kumkvatom

Ukoliko želite da okusite kumkvat, birajte plodove sjajne kožice, bez ikakvih mrlja. Pod prstima ne sme biti tvrd, ni previše gnjecav, već gibak. Što je plod zreliji, manje je kiseo. Dobro ih operite toplom vodom, da sperete hemikalije, kao i svako drugo voće. Najzdraviji su sveži, bilo da ih seckate u voćnu salatu ili sameljete u mikseru da biste pomešali slatkaste i kiselkaste tonove kumkvata.

kumquat Kumim te kumkvatom

Kumkvat, voćka čudnovata

Osim što je plod bogat antioksidansima, karotenom i vitaminom C, doprinosi blagotvorno probavi, zbog biljnih vlakana. Jača imunitet i odličan je protiv prehlade, baš kao i drugo citrusno voće. Zanimljivo je i to da mu je korica puna aromatičnih ulja zbog čega je kumkvat veoma dobar u borbi protiv zadaha. Evo jednog lepog i jednostavnog recepta koji možete isprobati:

Niskokalorični puding od kumkvata

120 g nemasnog krem-sira
100 g manje masne pavlake
500 g mlevenog kumkvata
150 g zamene za šećer (fruktoze ili drugog zaslađivača)
niskokaloričnog šlaga po želji

Sve sastojke stavite u blender i dobro sjedinite. Kašikom pažljivo umutite šlag. Ostavite da se hladi u frižideru dva sata.

Prijatno!


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments