Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Beauty editorijal: Otkrij njenu tajnu 100% jače kose

La Moda Italiana: Hajde da uzmemo neki dobar… motor!

La Moda Italiana: Hajde da uzmemo neki dobar… motor!

Poslovni čovek u odelu. Raznosač pice. Žena u svilenoj haljini i štiklama od 12cm. Student. Bakica u bundi. Devojka sa kučetom u krilu. Šta im je zajedničko? Ako se ne voze, u ruci drže kacigu svoje Vespe!

Za Italijane važi da su ludi vozači. Nije daleko od istine – svaki veći grad može da se “pohvali” ogromnim gužvama u saobraćaju. Uzane ulice, nedostatak parking mesta, plaćanje ulaska automobilom u centar grada, sve su to razlozi zbog kojih se Italijani odlučuju za motore. Motorom mogu da se probiju kroz svaku gužvu, mogu da ga parkiraju skoro svuda i brže stignu do svoje destinacije. Ni elegantna garderoba, ni hladnoća, ni kućni ljubimac od kog se ne odvajaju – ništa ih ne odvaja od ovog prevoznog sredstva. A omiljeni motor? Vespa, naravno!

Prva Vespa nastala je 1946. godine. Enriko Piađo (Enrico Piaggio), naslednik Piaggio kompanije, odlučio je da napusti aeronautičku industriju i da se pozabavi potrebama ratom oslabljene Italije. Po ugledu na američke skutere nastala je Vespa, motor za lakše kretanje u saobraćaju i daleko jeftiniji od automobila. Kad je ugledao prvi prototip, Enriko je pomislio kako ga podseća na zolju (vespa na italijanskom znači zolja) i odmah mu je promenio ime, iz početnog Paperino.

prva vespa La Moda Italiana: Hajde da uzmemo neki dobar... motor!

Prvi model Vespe, koji je njenog stvaraoca podsetio na zolju

Kompanija je brzo shvatila uticaj reklame na prodaju proizvoda. Na reklamnim plakatima šezdesetih pojavile su se pin-up devojke, a vremenom su se okrenuli i humoru. Tako je ovaj motor krivio Ajfelov toranj, Big Ben i Kip slobode, dokazao da je automobil dosadan, pokazao se kao heroj, reklamirao ga je Supermen, ali i Papa!

reklama La Moda Italiana: Hajde da uzmemo neki dobar... motor!

U marketinškim kampanjama Vespa se oslanja na humor

Ipak, najveći porast prodaje vezan je za pojavljivanje motora u holivudskim filmovima. Tokom godina, Vespa je imala brojne nastupe – kako na velikom, tako na malom ekranu. Skoro svi filmovi sa radnjom u Italiji imaju kadrove sa ovim prevoznim sredstvom. Tu su i kultni filmovi poput “Dobro jutro, Vijentame” (Good Morning, Vietnam), “Lice sa ožiljom” (Scarface), “Talentovani gospodin Ripli” (The Talented Mr Ripley). Na male ekrane je ušla kroz seriju “Gossip Girl” i spotove Gven Stefani (Gwen Stefani), Lejdi Gage (Lady Gaga) i Bruna Marsa (Bruno Mars).

Vespina najupečatljivija scena je ona iz 1953. godine, iz filma “Praznik u Rimu” (Roman Holiday). Scena kada se Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i Gregori Pek (Gregory Peck) voze kroz ulice Rima je jedna od najlepših na filmu i jedna od najpoznatijih u kinematografiji.

film La Moda Italiana: Hajde da uzmemo neki dobar... motor!

Koja devojka nije poželela da bude Odri u "Praznik u Rimu"?

Za naredni period kompanija planira lansiranje serije motora-hibrida, još boljih za gradsku sredinu – ne zagađuju! Do tada, Vespa ostaje omiljeno prevozno sredstvo i jedan od najprepoznatljivijih italijanskih brendova.

hibrid La Moda Italiana: Hajde da uzmemo neki dobar... motor!

Ko želi hibrid Vespu?


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice