Prethodne tekstove iz serijala “La Moda Italiana” možete pogledati ovde.

Novine

Da su modni magazini ljudi, “Vogue” bi im bio predsednik. Među svetskim izdanjima, italijansko zauzima posebno mesto. Ako je verovati modnim kritičarima, “Vogue Italia” ima najveću umetničku vrednost. Veliku zaslugu za to ima urednica Franka Socani (Franca Sozzani). Kao protivnica anoreksije, odbija da angažuje manekenke koje izgledaju nezdravo. Protivnica je i fotošopa, te bira fotografe koji ga izbegavaju. Tu na scenu stupa Stiven Majzel (Steven Meisel). Stiven ima dugogodišnju saradnju sa ovim magazinom, koja se pokazala kao dobitna kombinacija. Ponekad mračni, editorijali odišu njegovim umetničkim senzibilitetom. Naslovnice su takođe njegovo delo, vrište “Kupi me!” Ukoliko ne patite od trendova, poznatih holivudskih faca, a modu doživljavate kao najživlji vid umetnosti, ovde ćete naći svoju inspiraciju.

vogue La Moda Italiana: Mala doza inspiracije

Naslovnica februarskog izdanja, fotografija čuvenog Stivena Majzela

Blog

Ljubitelji mode i interneta odavno su upoznati sa modnim blogerima i uticajem koji imaju na modnu scenu. Jedna od najpraćenijih blogerki svakako je Kjara Feranji (Chiara Ferragni) sa stranicom “The Blonde Salad”. Kjara je studentkinja prava iz Milana, a blog je nastao kao putopis iz Amerike. Ona i dalje putuje, i dalje obaveštava svoje čitaoce o modnim dešavanjima koja posećuje i prikazuje fotografije svojih modnih kombinacija. Ona je smela, vešto uklapa visoku modu sa uličnom, vintage detaljima, a jednom se čak u potpunosti obukla u garderobu kupljenu preko sajta E-Bay. O njenom uspehu govori i to da je lansirala svoju kolekciju obuće, omiljenu među modnim blogerkama.

kjara La Moda Italiana: Mala doza inspiracije

Fantastična Kjara na blogu deli svoj jedinstven osećaj za stil

Dokumentarac

Apsolutni kralj visoke mode, virtuoz u postizanju ženstvenosti, umetnički genije italijanske modne scene svakako je Valentino Garavani (Valentino Garavani). Nakon 45 godina napornog rada povukao se. Kako izgleda njegovo povlačenje, koji su ključni momenti u dugoj i uspešnoj karijeri, kako vidi žene, sve to možete saznati u dokumentarnom filmu “Valentino: Poslednji imperator” (Valentino: The Last Emperor) iz 2008. godine. Film je sniman dve godine, a ekipa je dobila pristup velikanu koji nijedan novinar nije dobio. Pratili su ga u lepim trenucima, u teškim momentima, javnim događajima, ali i onim privatnim. Da li je on genije, da li je tvrdoglav i da li zaista iko može da ga zameni, saznaćete ako pogledate film.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments