Kao što je Holi Golajtli (Holly Golightly) provodila svoja jutra uz kafu, priljubljena uz izlog Tiffany-a, tako sam i ja letos pila kafu za poneti i hipnotisano gledala u izlog Valentina. Svaki dan. Nežne boje, lepršave forme, elegantne cipele i torbe… Vikale su “večnost”. Cena u izlogu nije bilo. Naravno, znala sam da samo mali broj sretnica može sebi da priušti pokoji Valentino komad. Takav je i butik, manji od većine poznatih dizajnera, kao da govori da je samo za malu, odabranu klijentelu.

Poklonice Valentina Garavanija su bile modne ikone poput Džeki Kenedi Onazis (Jackie Kennedy Onassis), Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i Dajane Vrilend (Diana Vreeland). Danas ga nose Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), En Hetvej (Anne Hathaway), Klaudija Šifer (Claudia Schiffer) i Sijena Miler (Sienna Miller). Koja žena ne bi volela da bude jedna od ovih, uvek savršeno stilizovanih, dama?

JFK Jackie At Love Field 11 22 63 Doručak kod Valentina

Valentino Klemente Ludoviko Garavani (Valentino Clemente Ludovico Garavani) se zainteresovao za modu još u osnovnoj školi. Njegovi počeci su vezani za Pariz i pedesete godine prošlog veka, pekao je zanat radeći za Žana Desa (Jean Desses) i Gvija Laroša (Guy Laroche), gde je privukao pažnju Liz Tejlor i Mari-Elene de Rotšild (Marie-Hélène de Rothschild). Bio je izuzetno posvećen radu, kažu da je crtao satima bez prestanka. Većina njegovih ranih crteža nije sačuvana. Za taj period je izjavio: “Francuzi su šarmanti, slatki, ne veoma velikodušni prema strancima, ali veruju u ono što rade.” 1959. napušta Pariz i otvara atelje u modernoj ulici Kondoti (Via Condotti) u Rimu.

valentino vodianova Doručak kod Valentina

Svetsku slavu je stekao u Firenci, šezdesetih godina. Klijentela su mu bile aristokratkinje, britanska princeza Margaret, belgijska kraljica Paola, francuska grofica Žaklin de Rib (Jacqueline de Ribes). Njegov talenat nije promakao ni Džeki Kenedi, tadašnjoj prvoj dami Sjedinjenih Američkih Država. Upoznali su se 1964. godine i postali dobri prijatelji. Dizajner govori da joj je beskrajno zahvalan i da je “Ona žena koja je napravila Valentino, a ja sam joj napravio stotine haljina.” Džeki je nosila njegovu kreaciju kada je izvršen atentat na njenog muža, Džona Kenedija (John Fitzgerald Kennedy). Valentino joj je kasnije kreirao i venčanicu koju je nosila na venčanju sa Aristotelom Onazisom (Aristotle Onassis).

Valentino white Doručak kod Valentina

1968. kreira poznatu “Belu kolekciju” (Collezione Bianca) – bele kratke haljine, čipkane čarape i jednostavne, ravne cipele. Ipak, boja koja ga je proslavila nije bela, već crvena. Sada već legendarna, “Valentino crvena” boja postala je zaštitni znak ovog dizajnera. Dugačke, ekstravagantne haljine ove nijanse su ono što čini kuću Valentino prepoznatljivom. Boja se provlačila u mnogo kolekcija tokom godina, uz kombinaciju materijala kao što su svila, saten i pliš. Ovaj dizajner ima oko za detalje, te su haljine diskretno ukrašene čipkom, vezom i kristalima.

poslednja revija Doručak kod Valentina

Posle 45. godina brilijantne karijere, svetske slave i nebrojenih butika u 30 država, Valentino je odlučio da se povuče. Proslava 45. godina brenda je trajala tri dana, u Rimu na lokacijama kao što su Forum, bazilika Santo Spirito in Sassia i Vila Borghese. Svečanostima su prisustvovala sva važna imena modnog sveta: Karl Lagerfeld, Tom Ford, Đorđo Armani (Giorgio Armani), Manolo Blanik (Manolo Blahnik), Donatela Versaće (Donatella Versace), Ana Vintur (Anna Wintour). Ni selebriti gosti nisu izostajali, Elton Džon (Elton John), Uma Turman (Uma Thurman), Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker). Poslednju reviju visoke mode je održao 2008. godine u Parizu.

valentino the last emperor DR Doručak kod Valentina

“Elegancija je balans između proporcije, emocije i iznenađenja” – rekao je kreator, a njegov rad je vizualizacija ove definicije. Posle povlačenja, na mesta kreativnih direktora došli su Marija Gracia Kjuri (Maria Grazia Chiuri) i Pjer Paolo Pićoli (Pier Paolo Piccioli), koji nastavljaju tradiciju savršene ženstvenosti.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments