Fotograf Tod Selbi u sklopu novog projekta odlučio je da fotografiše modne dizajnere na svakodnevnom zadatku. Posetio je modni studio kreatorke Izabel Marant, Drajsa van Notena i Karle Socani, i demistifikovao nam svakodnevni proces stvaranja u radionicama koje su od ovih kreatora načinile svetski poznata imena.

Izabel Marant, za razliku od ostalih kreatora i dizajnera, kreira odeću prema sebi. Ona se ne fokusira na to da model može da stane u njene kreacije, već da ona može da stane u njih. Neverovatno je koliko Izabel vodi računa o ljudima koji su joj ciljna grupa, odnosno koji bi mogli da kupe ove stvari. Njene kreacije su urađene eklektično i nosive su. Za nju je rečeno da – dok drugi dizajneri zamišljaju žene, ona zamišlja kako da ih obuče.

Isabel Marant main 2852273a Svetski modni dizajneri na delu

Drajes van Noten potiče iz duge loze kreatora i dizajnera, i odrastao je uz modne revije na koje je odlazio sa ocem. Njegove elegantne kreacije zavode kako žene, tako i muškarce, a ono što izdvaja njegov modni studio i način stvaranje jeste fokusiranost na same projekte: oni se konceptualizuju u njegovom studiju u Antverpenu, a zatim se isprobava kvalitet kreacija pre nego što se pošalju širom sveta.

studio dries 2852555a Svetski modni dizajneri na delu

Olivije Rustejn, kreativni direktor Balmaina fokusira se na girly kreacije s obzirom na to da Balmain to radi već godinama. Ipak, Olivije ima za cilj da od brenda Balmain napravi sinonim za cool devojački frenč stil. Njega inspiriše arhitektura i poredi stvaranje odeće sa stvaranjem zgrada. “Materijali, boje i oblici moraju se poklopiti da bi zgrada bila črvsta i jaka.”

studio balmain 2852558a Svetski modni dizajneri na delu

Karla Socani, koja je tokom karijere sarađivala sa najvećim imenima u svetu mode, pokazala je u svom prelepo uređenom studiju koji je u isto vreme i galerija i konceptualna radnja i restoran – da je u stanju da organizuje fashion show sa neverovatnom lakoćom i gracioznošću. Na pitanje zašto u studiju drži skulpture cveća, a ne pravo, sveže cveće, odgovorila je da nije sposobna da ubije ništa živo – pa ni cveće iz bašte.

studio carla 2852557a Svetski modni dizajneri na delu

Paskal Musard, kreativna direktorka brenda Hermes Petit h, radi u studiju sazdanom od sitnica koje je sačuvala iz duge loze kreatora i dizajnera (Paskal je praunuka Tijerija Ermesa). S obzirom na to da joj je žao da baci slatke sitnice od kojih je, iz istog razloga, napravila manja umetnička dela, nije ni čudo da je 2011. godine lansirala liniju “popravljenih” aksesoara. Njen studio je prava riznica magičnih objekata.

Pascale Mussard  s 2852418a Svetski modni dizajneri na delu

Una Hadži – Nikolić

Comments