Boris Banović, modni kritičar i jedno od najupečatljivijih TV lica hrvatske scene, nedavno je predstavio svoju najnoviju kolekciju za proleće/leto 2014. na Beogradskoj nedelji mode. Publika u Srbiji imala je priliku da se po prvi put upozna sa glamuroznim i sofisticiranim stilom hrvatskog dizajnera, a reviji su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog života regiona. Kolekciju sačinjavaju muške i ženske odevne kombinacije od najfinijih i najkvalitetnijih materijala, namenjeni istinskim trendseterima koji će se podjednako istaći na ekskluzivnoj jahti i šetalištu mondenskog letovališta. Glamuroznu i šik kolekciju “2B Boris Banović” za proleće/leto 2014. poneće svi oni koji žele da budu primećeni po nepogrešivom i istančanom ukusu.

424 Wannabe intervju: modni dizajner Boris Banović

Boris Banović je završio modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, na kom trenutno priprema magistarsku tezu. Dugi niz godina radio je kao konsultant za prestižne mode kuće, a nakon toga započeo je televizijsku karijeru u okviru koje je postao prepoznat kao regionalno TV lice. Ujedno je pisao kao kolumnist za vodeće štampane i internet medije u Hrvatskoj.

“2B Boris Banović” je brend koji neguje klasičan i retro stil, modernog dizajna. Garderoba sačinjena od najkvalitetnijih materijala i najfinije izrade namenjena je izrazitim individualcima, koji znaju šta žele i koji su spremni da to svojim stilom i pokažu. Svojim dizajnom, kolekcija se obraća poslovnim i samosvesnim ženama i muškarcima, koji se ne moraju dokazivati, već imaju svoje mesto u društvu. Autor je inspiraciju za svoj modni izraz pronašao najpre u londonskoj modnoj sceni, zatim u užurbanom životu američkih gradova, ali i u ležernosti tropskih destinacija. Više informacija na www.borisbanovic.com

179 Wannabe intervju: modni dizajner Boris Banović

WANNABE MAGAZINE: Dragi Borise, toliko je citata o modi, koji je vaš omiljeni?

BORIS BANOVIĆ: Ima ih mnogo, ali najdraži mi je “Paris is always a good idea”, koju je izgovorila Odri Hepbern. Osim što je bila žena od stila, imala je i dobar ukus kako kvalitetno i lijepo provesti slobodno vrijeme. Ne mora nužno to uvijek biti Pariz, ali ako ne znaš kamo ćete, to je mjesto gdje ti neće biti dosadno, a uživat ćete itekako što se tiče mode.

Koji stil preferirate?

Osobno volim klasiku, možda vam sada to zvuči dosadno, ali klasika je sve samo ne dosadna. Današnja klasika, ako je možemo tako nazvati, puna je boja, elegantnih linija, nije više onako stroga kako ju svi zamišljaju. Obožavam dobro skrojeno odijelo, naravno po mjeri, tako isto i košulje, a i cipele. Imam par majstora koji znaju moje mjere i broj noge tako da samo naručim ako treba, a budući da sam javna osoba, onda baš i ne variram nešto pretjerano sa kilažom. Pa je to plus.

612 Wannabe intervju: modni dizajner Boris Banović

Da imate samo tri reči da opišete savršeni stajling, koje bi to bile?

Jednostavnost, urednost i čistoća.

Sa kojom poznatom ličnošću ste ostvarili najbolju saradnju?

Ja ju ne doživljavam kao poznatu, ali da, jako je poznata, moja draga prijateljica, Nikolina Pišek, po novom Ristović. Sa njom se dugo poznajem i volim njezin stil, koji je dovoljno glamurozan, umjereno nametljiv, a ipak poseban. Inače radim i sa Tonijem Cetinskim, Parnim valjkom…

514 Wannabe intervju: modni dizajner Boris Banović

Ko je po vašem mišljenju najbolje obučena javna ličnost u regionu?

Kako da na prvo mjesto ne stavim onda svoju frendicu Nikolinu Pišek, ali Bojana Rajić ili Elena Karić zapele su mi za oko, ne znam baš najbolje showbiz scenu u Srbiji. Znam gledati na instagramu Jelenu Karleušu, ona stvarno ima živaca toliko se puta presvlačiti i slikati ispred zida na onim bez pločica. Što se tiče Hrvatske i tu Nikolina zauzima visoko mjesto, to je zato jer dobro poznajem njezin ormar. Severina se dobro odjeva, ali ona ne uživa u modi u toj mjeri kao neka druga poznata osoba koja ima možda manje mogućnosti da si priušti dobar komad, ona to radi da bi bila u medijima, ali tako se ne dobiva titula ikone stila.

Kako izgleda vaš proces stvaranja?

Da samo znate, dug je to put, ja sam već na proljeće/ljetu 2015. Ako se mislite ozbiljno baviti bilo kakvim poslom, a moda je itekako krvavi posao, onda se morate držati određenih postulata. Kod manjih modnih kuća kao što je moja, prvo morate riješiti dobavljača materijala, jer što ako vam netko naruči, kao što je kod mene slučaj, 100 odijela, pa ne mogu ja reći kupcu, oprosti u dućanu više nema 100% vune, 120s, nego evo imam ti za 20 odijela neku vunu sintetiku, za 30 komada bih ti predložio ovo… kada ste sa time OK, onda možete tek početi kreirati, crtati, pa napraviti kroj, pa uzorci, pa popravak uzorka, pa uzorak u originalnom materijalu… pa razmišljati, ima tu itekako puno posla. Mislim da mi koji put glava hoće eksplodirati. (smeh) Uz taj moj brand, moja firma se bavi i izradom uniformi posebnog dizajna za npr. banke, radim na dvije kolekcije zaštitne odjeće i slične stvari. Sva sreća da imam dobar tim.

254 Wannabe intervju: modni dizajner Boris Banović

Šta vam se dopada na modnoj sceni Srbije?

Općenito mi se dopada to što ste ležerni, a ipak volite modu. Posebni ste. Možda je moje viđenje mode za vas previše jednostavno, ali ja mislim da je to baš ono što vama nedostaje na vašoj modnoj sceni. Vaš već poznati noćni život puno je zanimljiviji od npr. zagrebačkog, pa time imate i priliku više se igrati modom, a i volite se pokazivati, tko je veći “baja”, tko ima bolje obučenog komada… (smeh)

Šta je totalni hit ove sezone?

Kako što, zar niste pogledali moju reviju… šalim se. Boje su hit, smatram da će cijelu godinu, pa čak i iduće proljeće denver plava ili royal plava uz narandžastu i žutu biti hit. Tko voli cvijeće, to je njegov period, malo ili veliko, totalno je svejedno, mogu biti i cijeli buketi.

Za sve vas, koji niste pogledali, malo atmosfere sa 35. Belgrade Fashion Weeka:

Čime ste se vodili pri izgradnji brenda “2B Boris Banović”?

Prvenstveno funkcionalnošću, udobnošću i jednostavnošću, a ipak da je sve to pomaknuto kako bi rekli, trendovsko. Nakon dugogodišnje karijere fashion buyera, gdje sam otvorio podosta dućana i uveo u Hrvatsku puno brandova, znam što ljudi žele. Današnji dizajneri, mislim na nove, mlade, oni su samo kreativni i to ne baš koji put gledljivo. Treba uzeti u obzir za koga radiš odjeću, tko su tvoji kupci, gdje je prezentiraš. Puno poznatih osoba u Hrvatskoj odbio sam za saradnju, jer su me tražili da im poklonim odjeću – meni bi to bila samo loša reklama. Treba paziti kako se prezentiraš. Kada sve te stvari objedinite, onda tek krene gradnja branda, a i tada niste sigurni da li ste na dobrom putu.

Radićete haljine i za punije žene do broja 44. Kako ste došli na tu ideju?

Hoćete iskreno – prvo novac, a drugo, žene većeg konfekcijskog broja isto tako žele biti lijepe i moderne. Već duže vrijeme radim sa ženama koje su 44, pa čak i veći broj. Niti jedna mršava djevojka ili žena neće vam pokazati takvu sreću i radost kao kada krupniju ženu lijepo odjenete i našminkate. One su presretne, a onda i ja sa njima.

333 Wannabe intervju: modni dizajner Boris Banović

Da li ste zadovoljni svojim nastupom na Beogradskoj nedelji mode?

Itekako, bilo mi je to novo iskustvo, sada kada na jesen budem prezentirao kolekciju, već ću se osjećati kao doma. Kada razmislim, pa tako se već i osjećam u Beogradu. Mislim da su i organizatori zadovoljni sa mnom. Imam sada, već mogu reći, prave prijatelje u Beogradu, i zbog toga sam sretan.

Šta je najvažnije za jednog dizajnera koji želi da dođe do izražaja?

Pamet. (smeh) Osim toga, kreativnost i osjećaj za business. Nije to lak posao, ako vam šteka neki segment, radije pitajte, to nikad nije bilo sramota, ne možete sve sami. Nakon toga vam tek idu mediji i prezentacija. Današnji dizajneri su brzopleti i misle ako ih neka javna osoba nosi, da im je zagarantiran uspjeh. Vjerujte mi Severina, Jelena ili bilo koja druga javna osoba neće vam prodati kolekciju, obični kupci su ti sa kojima morate komunicirati i znati što oni žele.

79 Wannabe intervju: modni dizajner Boris Banović

Kako vidite vrhunac svog modnog pohoda?

Kada će moju odjeću moći nositi svatko i kada će biti prisutna u puno gradova. Plan znan kao “Petoljetka” postoji.


Violeta Stojanović

Comments